Hát eljött ez is: a Soros-univerzum két prominens szereplője bevetné az atombombát Magyarország ellen a CEU-ügy miatt. Természetesen szó sincs valódi nukleáris fegyverről, vagy a Brüsszel atombombájaként emlegetett hetedik cikkelyről, még csak nem is a Fidesz Néppártból való kizárásról beszélünk. Az történt ugyanis, hogy Thorsten Benner, a Soros-közeli Global Public Policy Institute igazgatója (ha a berlini szervezet neve ismerősen cseng, az nem a véletlen műve, itt végezte szakmai gyakorlatát a Momentumos Hajnal Miklós) és Wolfgang Reinicke a GPPI elnöke (mellette pedig a CEU közpolitikai tanszékének oktatója) tollat ragadtak, és közös cikket jelentettek meg a Washington Postban.

Ha a kedves olvasó fásultan legyintene erre, hogy nyilván a szokásos, unalomig ismételt frázisokat pufogtatták benne, félig igaza is van. A szerzőpáros nem hagyta ki a szokásos mantrákat, hogy tudniillik Magyarországon bántják a tanszabadságot meg a civil társadalmat, meg a független médiát és egyébként is illiberális állam, jogállam megszüntetése, satöbbi. Ám a két úriember nem érte be ennyivel, és dörgedelmes szózatot intéztek azokhoz a német és amerikai multinacionális cégekhez, amelyek Magyarországra hozták gyáraikat, kutató- és fejlesztő központjaikat, vagy logisztikai központjaikat. Nem kevesebbet várnak el tőlük, mint hogy gazdasági erejüket és befolyásukat latba vetve lépjenek már fel végre a magyar kormány ellen, amúgy sem értik, hogy ezt mindeddig miért nem tették meg. (Az Audinak ráadásul győri aréna támogatása miatt is beírtak egy fekete pontot, mondván, hogy inkább adták volna azt a pénzt civil szervezeteknek.)

Így képzelik el tehát a Soros-hálózat felső vezetői a demokráciát. Multinacionális cégekkel akarnak rendet tenni ott, ahol ellenállással találkoznak. A baj azonban ott kezdődik, hogy ezúttal nagyon is sérülékeny területen indítanának támadást: a magyar gazdaság számára ugyanis nélkülözhetetlenek ezeknek a cégeknek a beruházásai, amelyeknek köszönhetően ráadásul közel kétszázezer embernek biztosítanak munkát. Márpedig a multik aligha fogják félvállról venni a Sorosék felől érkező intelmeket. Vezetőik pontosan tudják, mit kockáztatnak, elvégre láttak már ilyet, például Amerikában, amikor egy-egy cég úgy döntött, hogy beáll Trump kampánya mögé, a felhergelt fogyasztók meg a Facebookon tették közzé, ahogy elégetik a termékeiket.

Ezek a cégek gazdasági erejüknek köszönhetően szinte bármit megtehetnek, egyetlen dolgot kivéve – azt, hogy elveszítik a fogyasztóik szimpátiáját, Magyarország pedig nem mondhat le ezekről a vállalatokról, így Sorosék nagyon erős lapokat készülnek teríteni. A Washington Postban megjelent cikk pedig azt mutatja, hogy már eszükben sincs a színfalak mögött működni – ellenkezőleg, éppen erődemonstrációra készülnek.