Fotó: Fotó: rosenergoatom.ru
Hirdetés

A mérnöki tudás csodája

Az alábbi exkluzív videó a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkjának felejthetetlen pillanatait mutatja be az építésen, az üzemanyag-berakáson át egészen a hálózatra kapcsolásig. A videóban megszólal Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is.

Korábban írtuk

Ettől a videótól biztos, hogy minden, atomenergiát kedvelő ember szíve hevesebben fog dobogni!

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második blokkjának felejthetetlen pillanatai

A paksi telephelyen is hasonlóak fognak működni. Minden esély megvan rá, hogy néhány év múlva hasonló felemelő pillanatokat élhessünk át!

A VVER-1200 típusú blokkok

Az orosz VVER-1200 típusú atomerőművi blokkok már nem csak „tervasztalon” léteznek, jelenleg már három ilyen blokk is kereskedelmi üzemben áll. A világ első 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első egysége 2017 februárja óta termel kereskedelmi üzemben. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. A második ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első egysége 2018 októberében kezdte meg kereskedelmi üzemét. A Leningrád II. Atomerőmű szolgál a Paks II. Atomerőmű referenciájaként.

Így készül a VVER-1200 típusú atomerőművi blokk lelke

2019. november első napján, 30 nappal a tervezett határidő előtt, kereskedelmi üzembe állt a hálózatra csatlakozás évfordulóját most ünneplő Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés második, 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja. Ez már a harmadik kereskedelmi üzembe lépett blokk, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes árú áramot. Mindez azt tanúsítja, hogy a Roszatom széles körű kompetenciával rendelkezik, az orosz atomtechnológia biztonságos, megbízható és piacérett.

Ilyen VVER-1200 típusú blokkok mellett tette voksát Magyarország mellett Finnország, Fehéroroszország, Banglades, Törökország, Egyiptom és Kína is. Hamarosan újabb európai és Európán kívüli országok is döntést hozhatnak e VVER-1200 típusú blokk építéséről.

a szerző
atomenergetikai szakértő
az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője