Fotó: Roszatom
Hirdetés

Az úszó atomerőművet a szentpétervári Balti Hajógyárból 2018. április 28-án indították útnak Murmanszkba, az orosz jégtörők báziskikötőjébe, ahol befejeződtek az építési munkálatok, berakták a két reaktorba a friss nukleáris üzemanyagot, valamint elvégezték a mindenre kiterjedő szükséges ellenőrzéseket is. 2019. március végén az úszó atomerőmű mindkét reaktora sikeresen elérte a 100 százalékos teljesítményszintet. 2019. augusztus 23-án pedig Murmanszkból elindították végső állomáshelyére, az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekbe, ahová tavaly szeptemberben érkezett meg. 

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről
Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt

Ezt követően, 2019. december 19-én a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a villamosenergia-hálózatra. A tekintélyes amerikai Power szaklap a globális atomenergetikában 2019-ben történt hat kulcsfontosságú esemény egyikeként mutatta be az úszó atomerőmű tavalyi első hálózatra csatlakoztatását. 

Korábban írtuk


Azóta az úszó atomerőmű 47,3 millió kilowattóra villamos energiát állított elő. Jelenleg a Csaunszki-Bilibinói körzet villamosenergia-igényének 20 százalékát biztosítja. A jövőben – a Bilibinói Atomerőmű végleges leállításával – az úszó atomerőmű lesz Csukcsföld első számú energiatermelő egysége. 

A Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó atomerőműben két KLT-40S típusú, egyenként 35 MW villamos teljesítményt képviselő reaktor üzemel.  Az úszó atomerőmű összességében 70 MW villamos- és 300 MW hőteljesítményt képvisel, az általa termelt hőenergiát Pevek városának fűtésére is használják. A hajótest, amelyre a reaktorokat szerelték, 140 m hosszú és 30 méter széles, vízkiszorítása 21 500 tonna. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű tervezett élettartama 40 év.

Az úszó atomerőmű rendelkezik a legmodernebb biztonsági és védelmi rendszerekkel, ezért teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek. A szakértői elemzések azt támasztják alá, hogy cunami, vagy más természeti katasztrófák sem tudnának kárt okozni benne. 

A jelenlegi globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt pedig talán nem nagyon meglepő, hogy e innovatív orosz technológia iránt hatalmas a nemzetközi érdeklődés, hiszen számos országnak jelenthet kiváló megoldást az úszó atomerőmű a villamos- és hőenergia előállításra. 

Ez az innovatív technológia kiválóan alkalmas tengervíz sótalanítására is, ezért a klímaváltozás és elsivatagosodás által érintett tenger menti területeken gyógyír lehet az élethez szükséges ivóvíz biztosításához is. 

Az úszó atomerőműről bővebb információ ebben a cikkemben található.

Láthatóan a Paks II. Atomerőművet építő orosz Roszatom folyamatosan fejleszti az egyes technológiákat. Jelenleg a három kereskedelmi üzemben lévő 3+ generációs, VVER-1200 típusú atomerőművi blokk mellett már a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművével is büszkélkedhet. 

a szerző atomenergetikai szakértő
az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője