Fotó: Roszatom
Hirdetés

Az úszó atomerőművet a szentpétervári Balti Hajógyárból 2018. április 28-án indították útnak Murmanszkba, az orosz jégtörők báziskikötőjébe, ahol befejeződtek az építési munkálatok, berakták a két reaktorba a friss nukleáris üzemanyagot, valamint elvégezték a mindenre kiterjedő szükséges ellenőrzéseket is. 2019. március végén az úszó atomerőmű mindkét reaktora sikeresen elérte a 100 százalékos teljesítményszintet. 2019. augusztus 23-án pedig Murmanszkból elindították végső állomáshelyére, az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekbe, ahová tavaly szeptemberben érkezett meg. 

Exkluzív videó a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművéről
Szerkesztő/vágó: Hárfás Zsolt

Ezt követően, 2019. december 19-én a világ első úszó atomerőműve csatlakozott a villamosenergia-hálózatra. A tekintélyes amerikai Power szaklap a globális atomenergetikában 2019-ben történt hat kulcsfontosságú esemény egyikeként mutatta be az úszó atomerőmű tavalyi első hálózatra csatlakoztatását. 

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

Azóta az úszó atomerőmű 47,3 millió kilowattóra villamos energiát állított elő. Jelenleg a Csaunszki-Bilibinói körzet villamosenergia-igényének 20 százalékát biztosítja. A jövőben – a Bilibinói Atomerőmű végleges leállításával – az úszó atomerőmű lesz Csukcsföld első számú energiatermelő egysége. 

A Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó atomerőműben két KLT-40S típusú, egyenként 35 MW villamos teljesítményt képviselő reaktor üzemel.  Az úszó atomerőmű összességében 70 MW villamos- és 300 MW hőteljesítményt képvisel, az általa termelt hőenergiát Pevek városának fűtésére is használják. A hajótest, amelyre a reaktorokat szerelték, 140 m hosszú és 30 méter széles, vízkiszorítása 21 500 tonna. A Lomonoszov Akadémikus úszó atomerőmű tervezett élettartama 40 év.

Az úszó atomerőmű rendelkezik a legmodernebb biztonsági és védelmi rendszerekkel, ezért teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztonsági követelményeinek. A szakértői elemzések azt támasztják alá, hogy cunami, vagy más természeti katasztrófák sem tudnának kárt okozni benne. 

A jelenlegi globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok miatt pedig talán nem nagyon meglepő, hogy e innovatív orosz technológia iránt hatalmas a nemzetközi érdeklődés, hiszen számos országnak jelenthet kiváló megoldást az úszó atomerőmű a villamos- és hőenergia előállításra. 

Ez az innovatív technológia kiválóan alkalmas tengervíz sótalanítására is, ezért a klímaváltozás és elsivatagosodás által érintett tenger menti területeken gyógyír lehet az élethez szükséges ivóvíz biztosításához is. 

Az úszó atomerőműről bővebb információ ebben a cikkemben található.

Láthatóan a Paks II. Atomerőművet építő orosz Roszatom folyamatosan fejleszti az egyes technológiákat. Jelenleg a három kereskedelmi üzemben lévő 3+ generációs, VVER-1200 típusú atomerőművi blokk mellett már a világ első, kereskedelmi üzemben lévő úszó atomerőművével is büszkélkedhet. 

a szerző atomenergetikai szakértő
az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője