Érthető módon egymást érik az előválasztással kapcsolatos elemzések. Az ellenzéki térfélről érkezőknek azonban szinte kivétel nélkül van egy közös hibájuk: úgy tesznek, mintha az ország egésze nyilvánított volna véleményt. A valóság ezzel szemben az, hogy bármi történt, az kizárólag az ellenzéki térfélen történt. Ha a választói preferenciákban elmozdulás volt megfigyelhető, az kizárólag az ellenzéki választókra vonatkozik. A Fidesz szavazóiról ebben a játszmában semmi sem derülhetett ki, hiszen nem vettek benne részt.

Hirdetés

Korábbi mérésekből viszont tudjuk, hogy a Fidesz szavazatmegtartó képessége bőven átlag fölötti, magyarán akiket megnyert, azokat felettébb nehéz ettől az álláspontjuktól eltántorítani.

Mindazok a baloldali és liberális elemzők, akik azt feltételezik, hogy Márki-Zay Péter majd „megszólítja” a fideszes szavazókat, valószínűleg önáltató illúziók áldozatai, mert elmulasztották megismerni és megérteni a fideszes választók döntése mögött meghúzódó mélyebb okokat. Márki-Zay habitusa, nyelvezete, gondolatvilága a jobboldali szavazók számára inkább taszító, mint semleges, de semmiképp sem vonzó.

Arra van esély, hogy Márki-Zay fellépése átrendezi az ellenzéki térfél erőviszonyait. A két térfél közötti erőviszonyokra viszont aligha lesz érdemi hatása.

Korábban írtuk