Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Pikó András polgármester
Hirdetés

A Kesztyűgyár Közösségi Házban mutatkoztak be Józsefváros alpolgármesterei, önkormányzati képviselői. Erőss Gábor alpolgármester arról beszélt, a rendpárti városvezetés már a múlté. Elmesélte, nagy sérelemként élte meg, hogy amikor az előző, „rendpárti önkormányzat” vezetése alatt kiment kisfiával a Mátyás térre játszani, a közterület-felügyelők „a rendpárti rendeletek hatására” állítólag figyelmezették, ne labdázzon ott a gyermekével. Az eset olyan mély nyomot hagyott benne, hogy úgy döntött, ha megválasztják, egy „szabad Józsefvárosért” fog tevékenykedni. 

„Azért fogunk dolgozni, hogy a kerület sok szempontból szabadabb legyen”, vázolta hitvallását.

Ebben Szarvas Koppány Bendegúz, a Momentum politikusa is megerősítette: 

„Feltett szándékunk, hogy felszabadítsuk Józsefvárost, és ne egy pártállami látványpékség legyen”.

A probléma csupán annyi, hogy a józsefvárosi lakosok nem feltétlenül egy szabad városban kívánnak élni, számukra nem szitokszó a rend, és ezt ki is fejtették Józsefváros újdonsült vezetőinek.

Az egyik férfi azt kérdezte, az önkormányzat hogyan próbálja a Csarnok-negyedben „kordában tartani” a szórakozóhelyeket, egy nő pedig azt kifogásolta, hogy nem tud ablakot nyitni, mert a hajléktalanok a háza előtti közterületet használják mellékhelyiségként.

A panaszokat hallva Pikó András polgármester a „szabad Józsefváros” helyett a szórakozóhelyek felelősségét kezdte fejtegetni, külön kiemelve az Aurórát. Mint ismeretes, Józsefváros előző, fideszes városvezetése alatt a folyamatosan érkező lakossági panaszok miatt jegyzői határozattal vonták vissza az Auróra éjszakai nyitvatartási engedélyét.

Pikó András a kampányban többször hangsúlyozta, nagy értéknek tekinti az Aurórát, majd ennek szellemében az újonnan megválasztott ellenzéki városvezetés egyik első dolga az volt, hogy a fenti határozatot visszavonja az önkormányzat. 

Pikó András a fórumon látványosan visszakozott: jobbnak látta, ha nem az Auróra értékeiről tart kiselőadást, így azt felelte, „a zárás utáni utcai jelenlét nem tolerálható, ez az Auróra felelőssége is”, majd mentegetőzve hozzátette, az önkormányzat nem tud minden ügyben békét teremteni. A hajléktalansággal kapcsolatban pedig úgy reagált, azt Józsefváros önmagában nem tudja megoldani, és fővárosi segítségre van szükség. Elismerte, hogy sok lakost zavar az utcán élő hajléktalanok látványa. Hozzátette, meg kell találni azt a megoldást, „hogyan tudjuk bevinni az embereket a hajléktalanellátó intézményekbe”.

A Józsefvárost „felszabadítani” akaró városvezetés a fórumon szembesült azzal, hogy a lakosok inkább vágynak az előző városvezetés alatt megszokott rendre, mintsem egy liberális, szabad szellemű városra.

Hogy lesz ebből így „szabad Józsefváros”?