Fotó: shutterstock.com/emola09
Hirdetés

Rejtő Jenő megelőzte a korát. Na jó, ezt eddig is tudtuk. De hogy éppen a az egyik legjobb műve, a Piszkos Fred, a kapitány elevenedik meg, ráadásul egészen magas körökben, azt azért nem biztos, hogy gondoltuk volna.

A dolog így történt: I-ső Fülig Jimmy-t, a Boldogság Szigetek uralkodóját roppant módon szorította az új cipője. Alig várta, hogy lerúghassa magáról. Ugyanakkor Sir Egmont nyaggatta, hogy mindenáron hozzon egy új törvényt, mert különben nem lehet király. De Jimmy ezt nem akarta, mert gyanús volt neki, hogy a Sir „anyám testvére, akit régen ismereg”, a trónöröklés rendjéről akar valamit, és ez majd az igazi uralkodónak, vagyis St. Antonio hercegnek esetleg kárára lesz, ha visszatér alvilági kalandozásából.

Ezért aztán Jimmy tiltakozott, majd végül feltalálta magát, és kijelentette: „…hogy mégis király legyek, ám hozok törvényt asz államtanácskozások új módijáról.”

És a nagy elképedés közepette hantázni kezdett arról, hogy amikor az angol király vendége volt, az öreg uralkodó adott neki egy tanácsot. Két dologról gondoskodjon: takarékosság a pödrésben (Jimmy már korábban egy kormányzati ülésen maga sodorta cigarettáját), és fesztelenség az államtanácsban.

És ezzel lehúzta a cipőjét.

Korábban írtuk

Most, 2022-ben pedig az történt, hogy a spanyol miniszterelnök a minap felhívta a közszférában és a magánvállalatoknál dolgozók figyelmét arra, miszerint ne kössenek nyakkendőt, mert akkor nem lesz annyira melegük, hiszen a legújabb rendelkezések szerint huszonhét Celsius fok alá nem lehet hűteni a helyiséget. Mondhatnánk Fülig Jimmyvel együtt: végre megvalósult a fesztelenség az államtanácsban! Nem kell öltöny, nyakkendő, meg efféle úri huncutságok!

Már csak a cigarettapödrés hiányzik. A takarékosság jegyében.