Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az Il Giornale olasz jobboldali napilap Orbán Viktor magyar kormányfő politikai taktikai érzékét dicséri, amiért a korábbi hónapokban az európai szuverenista szárnnyal barátságos politikusként közös hangot talált Ursula von der Leyennel, vagyis azzal a személlyel, akit a Fideszt jelenleg felfüggesztett tagként a soraiban tudó Néppárt az Európai Bizottság elnökének jelölt. Orbán nem habozott megszavazni a CDU-s politikus von der Leyent, akit lelkesedéssel üdvözölt Budapesten. A látogatás után von der Leyen vállalta, hogy garantál Orbánnak egy „újrakezdést”, és „gyakorlati megoldásokat a migránsok vonatkozásában”, míg Orbán Viktor kijelentette, hogy kiterjedt európai finanszírozást ígér a Bizottság jövőbeli elnöke által megkövetelt környezetvédelmi normák elérése érdekében. Orbán számítása bevált, és a magyar „fekete bárány”, akitől az Európai Parlament el akarta tagadni a voksolást, finom tűként segíti elő a politikai egyensúlyt. Orbán az uniós források érdekében „befogja az orrát”, és most „megfeledkezik arról”, hogy mint például Salvini, korábban annak érdekében támaszkodtak rá, hogy szilárd szuverenista front jöhessen létre. A cikk szerint például Ausztria vagy a visegrádi tagállamok saját, önálló migrációs irányvonalat is képesek megjeleníteni.

Az olasz Agenzia Nova arról a nemzetközileg is érdekessé vált hírről tudósít, miszerint Varga Judit magyar igazságügyi miniszter azon véleményének adott hangot, hogy szabályozni kell a „digitális óriások”, például a Google és a Facebook túlhatalmát. „Az elkövetkező évtizedek egyik legnagyobb kihívása a multinacionális cégek túlhatalmának szabályozására szolgáló módszerek keresése lesz” – mondta Varga a Sziget zenei fesztiválon. Ennek érdekében a magyar Igazságügyi Minisztérium egy munkacsoportot állít fel olyan kérdések megvizsgálására, mint például a véleménynyilvánítás szabadsága és a nagyvállalatok viszonya, így a Facebook vagy a Google által alkalmazott cenzúra, továbbá az adózás és az adatvédelem kérdései. „Az olyan nagyvállalatok szabályozását, amelyek nem egy meghatározott országban helyezkednek el, és határokon átnyúló tevékenységet folytatnak, mind uniós, mind pedig nemzeti szinten felül kell vizsgálni” – idézi a magyar politikus szavait az olasz hírügynökség.

Az angol nyelvű Jewish Telegraphic Agency cikke szerint Magyarországon néhány baloldali zsidó készen áll arra, hogy együttműködjön az ex-skinhead vezette szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal. A portál arra is emlékeztet, hogy 2011-ben Magyarország legnagyobb zsidó szervezete, a Mazsihisz felszólította az Igazságügyi Minisztériumot a szélsőjobboldali Jobbik párt betiltására, „antiszemita” és „fasiszta” jellegűnek nevezve a politikai erőt. Most azonban néhányan a zsidó közösségben, sőt magában a Mazsihiszben is, a Jobbikot legitim partnernek tekintik a „demokratikus változás” végrehajtásához, ahogy a cikk fogalmaz, „annak tompa rasszizmusa ellenére”. Évekkel ezelőtt a Jobbik ellenzése természetes volt a magyar zsidó szervezetek liberális irányultságú szövetsége, a Mazsihisz részéről. A Jobbikot korábban virulens feltűnése túlsúlyossá tette még az európai ultranacionalista mozgalmak között is.

A francia Valeurs actuelles konzervatív heti hírmagazin cikket tett közzé a magyar kormánynak a születési arányszám fellendítésére irányuló intézkedéseiről. Az Orbán-kormány lépéseit az írás „igazi családpolitikának” nevezi, megjegyezve, hogy a születési arányszám növelésének elősegítése érdekében – a többi közt – a magyar kormányzat korábban úgy határozott, hogy a harmadik megszülető gyermektől minden család számára 10 millió forint, vagyis 30 500 euró értékű támogatást különít el a jövőben.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.