Fotó: MTI/EPA

Azért az nem semmi. Talán nem árt, ha mi is odafigyelünk. Azt írja a Time: 

„Amikor nyolcéves korában először hallott a globális felmelegedésről, Thunberg azt gondolta: ez nem történhet meg, mert ha ez mégis megtörténne, akkor a politikusok gondoskodnának róla. De csalódnia kellett, és pontosan ez motiválta őt a cselekvésre. Ma már az egész világon olyan fiatalok élnek, akik arra késztetnek bennünket, hogy szembenézzünk tétlenségünk veszélyeivel, a chilei Santiago utcáin diákok által vezetett tüntetésektől a jogokért küzdő fiatal demokrácia-aktivistákig Hongkongban, valamint a floridai Parkland középiskolás diákjaiig, akiknek a fegyveres erőszak elleni felvonulását szintén Thunberg klímasztrájkja ösztönözte.”

Hűha. Greta a jelek szerint egy új Vlagyimir Iljics, akinek szavait áhítattal issza a világ egyik legnagyobb példányszámú hetilapja, hiszen ilyeneket mond például egy sporthajón, amikor roppant környezetkímélő módon átvitorlázott vele Európából Amerikába az ENSZ-gyűlésére, ahová a BBC stábja viszont repülővel kísérte el, ami kevésbé kíméli a környezetet. Szóval, a kicsi Greta itt nyilatkozta a Time által idézett bölcsességet:

„Szeretném elmondani az unokáimnak, hogy mindent megtettünk, amit megtehettünk. És ezt értük meg az utánunk jövő generációkért tettük.”

Hasta la vista baby. A klíma-világforradalom már itt kopogtat az ajtón. Itt az ideje, hogy a tizenkét évesnél idősebb generációk átadják a helyüket a fiataloknak. Szépszerével, amíg még lehet.

Hirdetés
kapcsolódó hír