„Nincs alkalom veszély nélkül!”
(Teller Ede)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Jean Kobben

Ha azt hinnénk, hogy az embernél jóval kisebb állatok között nincs vérengző fenevad, gondoljunk csak arra, hogy a Föld állatai közül a mocsárlázat terjesztő moszkitó ölte meg a legtöbb embert. S bizony, igen: a békák is tudnak gyilkolni. Persze csak közvetve. Ám annál veszélyesebb módon.

Tavaszi parancs

Az állatvilágban számos fajnál a tavasz valóságos parancsot ad a szaporodásra. Így van ez a jónéhány békafajnál is, amelyek március közepén téli hibernáltságukból ébredve vízben gazdag területet keresnek, hogy petéiket lerakják. S amennyiben vonulási útvonalukat forgalmas közút szeli ketté, az autósok számára valóságos poklot jelentenek ezek a kétéltűek, amelyek kétféle módon okozhatnak balesetet. Az első, amikor olyan nagy tömegben érkeznek az úttestre, hogy lehetetlenség kikerülni őket. Rájuk hajtva viszont a gumik úgy viselkednek, akár tükörjégen. 

A másik baleseti ok, amikor esős időben, szürkületkor a szembejövő autó sofőrje, hogy kikerüljön egy békát, hirtelen gyors manővert téve átcsúszik a mi sávunkba, s csak úgy tudjuk elkerülni a frontális ütközést, ha fokozatosan fékezve, picikét jobbra húzzuk a kormányt. Ez esetben, bármennyire is szeretjük az állatokat, az járjon a fejünkben, hogy jobb egy békát elütnünk, mint magunk és autóstársaink életét kockáztatva, kapkodva balesetet előidézni.  

Korábban írtuk

Mezei munkálatok

Különösen óvatosnak kell lennünk áprilisban az olyan útszakaszokon, melyek művelési területek mellett vezetnek el. A tavaszi munkálatok megkezdésével az őzek, szarvasok, vaddisznók területei szűkülnek. Ráadásul a friss vetésbe a vadak is szívesen járnak csemegézni. Ez okozhatja azt, hogy a jó idő eljövetelével – párzási időszaktól függetlenül – az állatok nem csupán a vonulási útvonalaikat járják be, hanem bárhol, bármikor felbukkanhatnak. Az áprilisi csapadékos időben pedig, amikor a látási viszonyok máskülönben sem a legideálisabbak, sokkal nehezebb időben észrevenni a vadat.

Amennyiben nagytestű állat ugrik elénk, a reflektort kapcsoljuk ki, s vészfékezés mellett tartsuk egyenesben a kormányt! Ha ugyanis bármelyik irányba hirtelen elrántjuk, sokkal rosszabb következményei lehetnek a balesetnek, mint ha csak vaddal ütköznénk. Amennyiben a vadkárral járó ütközést nem tudjuk elkerülni, a baleset után hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Az eset elmondása után a diszpécser a megfelelő hatósághoz irányítja hívásunkat. 

Mit tegyünk – mit ne tegyünk

Amit a táblákkal jelzett vadveszélyes területeken tehetünk, hogy lassabban hajtunk, s készen állunk rá, hogy szükség esetén hangjelzéssel riasszuk el a vadat, és amennyiben utazik velünk valaki, megkérhetjük, hogy ő is figyelje az útszéli árokpartokat. A lassú hajtás ilyenkor különlegesen fontos, hiszen megfelelően megválasztott sebesség esetén sokkal valószínűbb, hogy időben tudunk reagálni. De ha mégsem tudjuk elkerülni a vaddal való ütközést, alacsony sebességnél sokkal kisebb kár keletkezik. 

A sebesség mellett nem árt azt is észben tartanunk, hogy milyen autóban ülünk? Az alacsony felépítményű sportkocsik esetében például igencsak fokozott óvatosság szükségeltetik. Nemkülönben azoknál a régebbi típusú járműveknél, melyekben vagy nincs légzsák, vagy kialakításuk még nem a megfelelő biztonsági szabvány szerint történt. 

***

Szinte nincs olyan autós, aki ne élné át legalább egyszer azt az érzést, amikor a gépjárműve előtt hirtelen egy állat szalad át. S könnyű mondani, ám annál nehezebb megfogadni: a legfontosabb teendő ilyenkor, hogy ne essünk pánikba! 

Azt viszont mindig tartsuk szem előtt, hogy saját és utastársaink védelme, azaz az emberélet mindennél fontosabb! Az úttestre tévedő állat életénél is.