Fotó: Gyurcsány Ferenc, Instagram (képernyőkép)
Hirdetés

Torokszorító sorokat tett közzé Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán, amikor is édesanyjára emlékezve fejtette ki, mennyire fontos odafigyelni arra, hogy a dolgozó emberek által – ilyen volt például a munkakerülő id. Gyurcsány Feri bácsival szemben a szövőipari segédmunkás Gyurcsányné Kati néni – befizetett adókból ne lopjanak. A DK elnöke úgy is, mint egy a pápai szegény családból származó, ám öntudatos gyermek, és úgy is, mint a saját kétkezi munkájából boldogult európai demokrata, odáig megy megindító bejegyzésében, hogy hevülten azt ígéri, az ilyesmit semmiképpen sem hagyja, a börtönig üldözi azokat, akik a közpénzekből elvesznek.

„Egyszerűen mondom” – mondja, illetve írja olyan közérthetően, mint egykor még MSZP-s korában Lendvai Ildikó elnök asszonya tette és hazudta a „nem lesz gázáremelés” elhíresült mondatával, hogy „aki kivesz egy fillért is  ebből a közös pénzből, az az én édesanyámat lopja meg, akkor is, ha tavaly tavasszal ő már elment”. Aztán mindenre elszántan még azt is kijelenti: „csak azok akarjanak velünk kormányozni, akik nem akarják meglopni az édesanyámat és a hozzá hasonlókat. Mert azokat a börtön bejáratáig üldözni fogjuk. Azokat is, akik most lopnak.”

Tiszta, egyenes, sőt őszinte beszéd… Jaj, csak egy a baj, hogy aki mondja, az nem tiszta, nem egyenes, pláne nem őszinte! Olyannyira nem az, hogy még a saját édesanyja emlékét sem kíméli belekeverni hataloméhes hazudozásaiba. Gyurcsány ugyanis már régen eljutott a börtön bejáratáig, legalábbis ami a közpénzek, a dolgozó emberek által befizetett adók „lenyúlását” illeti.

Most következzen egy történet, amiről másfél évvel ezelőtt már a Demokrata hasábjain is írtunk.

Korábban írtuk

„Az 1993-as önkormányzati és állami lakások elidegenítéséről szóló törvény kimondta: vételi jog illeti meg a bérlőt, a társbérlőt, a rokonokat. Miközben elmaradt az igazságtétel, a felelősségre vonás, aközben a bukott rendszer alattvalói bent maradtak, sőt megvásárolhatták azokat az ingatlanokat, amelyeket ingyen, illetéktelenül kaptak a kommunista hatalomtól. Ezt a kategóriát jeleníti meg az Apró-villa, amelynek egyik 159 négyzetméteres lakását Dobrev Klára, a szeplőtelen unoka azonnal meg is vásárolta 8,6 millió forintért. Az 1995. június 26-án keltezett adásvételi szerződés értelmében 860 ezer forintot kellett egy összegben befizetnie, a többit 25 évig havonta törleszteni. 

(…) Édesanyja, Apró Piroska szintén megvette a villa másik lakását, három nappal később pedig a harmadik lakást is megvásárolták, a vérbíró Jahner-Bakos Mihály özvegyétől. Így került néhány nap leforgása alatt az 1429 négyzetméteres telek és rajta a társasházzá minősített, három lakást magában foglaló, 549 négyzetméteres egykori Odescalchi-villa az Apró–Dobrev–Gyurcsány család birtokába.

Miért citálom ide Gyurcsányt? Mert már akkor kitervelte a triumvirátus, milyen törvényi és költségvetési trükkökkel fogják részben közpénzből újrakeretezni a bagóért szerzett édes otthont. Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc alig három héttel a lakások, azaz a villa megvásárlása után, 1995. július 15-én közösen létrehozza a Fittelina Ingatlanbefektetési és Hasznosítási Kft.-t: az alelnök asszony három, Gyurcsány Ferenc pedig kétmilliós pénzügyi betéttel.

A tagok felsorolását követően a Mellékszolgáltatás rovat szövege egyértelmű, mint eső után a sár: »a társaság tagjai közül Dobrev Klára mellékszolgáltatásként a társaság rendelkezésére bocsátja a tulajdonát képező Budapest II. kerület, Szemlőhegy út 42. szám alatti ingatlan kizárólagos hasznosítási jogát.« Arról már nem szól a rovat, hogy a villa fele Apró Piroskáé, akivel senki sem kötött szerződést, de ennek nagyon is érthető magyarázata van, ha tovább olvassuk a megállapodást: »feljogosítja a társtagot arra, hogy az ingatlanon – az eredeti rendeltetés megtartása mellett – felújítást, illetve értéknövelő beruházást végezzen.«

Íme! Eljött a pillanat, amikor a szikrázó nap felszárítja a sarat, és eltünteti a nyomokat. Mert a közös gyarapodás zálogaként még odabiggyesztik: »A felek Dobrev Klára mellékszolgáltatásának értékét egybehangzóan 16 millió Ft összegben határozzák meg.«

Dobrev Klára a 860 ezer forint egyszeri befizetésével máris keresett közel 15 milliót, de ez csak a kezdet, hiszen nagyvonalúan beleegyezett abba is, hogy valakik a házon értéknövelő beruházást végezzenek. Ki ne írna alá ilyen megállapodást? 

(…) És akkor azt nyilatkozza az uniós alelnök asszony, hogy amit a felmenői képviseltek, azzal »egyáltalán nem tud azonosulni«. Dehogynem tud! Hiszen már 24 évvel ezelőtt, a Fittelina létrehozásának idején tisztában volt vele, hogy politikailag, erkölcsileg, emberileg ősei útját járja. Miután a Fittelina ügyvezetőjeként kiadta közös otthonukat a férjének, évente máris 2,6 milliót leírhattak az adóalapból, értékcsökkenés címén.

(…) Ha a Szemlőhegy út 42. falai beszélni tudnának, sokáig sorjáznának a történetek, gyanítom, olyanok, amelyekkel Dobrev Klára nem tud azonosulni. De azzal igen, hogy a villát bérbe vevő Gyurcsány-cég az akkor már saját tulajdonában lévő épületen közel 60 millió forintos »értéknövelő beruházásba« kezdett. Ez azért lényeges, mert így vissza lehetett igényelni az áfa összegét, amely meghaladta a 14 millió forintot. De az alelnök asszony akkor is elégedetten dörzsölhette össze tenyerét, amikor önzetlen férje 17 milliós tagi kölcsönt folyósított a Fittelinának, és ugyanazzal a mozdulattal a kft. székhelyét is a Szemlőhegy 42.-be jegyeztette be. A házaspár tagjai közötti szerződésáradatban jól látható, hogy színleltek, megtévesztőek és csak azt szolgálják, hogy jogtalan költségleírásokat hajthassanak végre. Meg is teszik, miközben a Fitteli­nát 70 milliós adóssággal padlóra küldik.

Ekkor Gyurcsány gyorsan átveszi az asszonytól a cégvezetést, és amolyan balról jött jó tündérként színre lép az alelnök asszony édesanyja, Apró Piroska, aki önzetlenül 40 milliós törzstőkeemelést pumpál a cégbe, mint az Altus Rt. vezetője. Különben is futott a szekér, hiszen édesanyja a hosszas NDK, majd bulgáriai külszolgálat után 1994-től a pufajkás Horn címzetes államtitkára, később a Magyar Hitelbank Rt., a Hungexpo Rt., a Magyar Export-Import Bank Rt. igazgatótanácsának elnöke.

A régen szebb időket látott villa kommunista koromtól feketéllő falait pasztellszínűre festették, a benne uralkodó mozgalmi légkört kiszellőztették, az erkélyre magyar meg uniós zászlót tűztek »hazafias kezek«. Eközben odabent lázasan körmölték papirosra az értékcsökkentő adatokat. Néhány érdekes szám a listáról. Alelnök asszony konyhabútora 553 ezer forintba került, amelynek 14,5 százalékos csökkenéssel az értéke öt hónap elteltével már csak 98 ezer forint volt. A 710 ezer forintos fürdőszobabútor 120 ezerre, míg a 101 ezer forintos kanapé 68 ezerre olvadt. Képzeljük el, ha mindenki cégalapítással írná le a hitvesi ágyát, a konyhaasztalát, a mosógépét, a kerti slaugot, a liftről és szaunáról nem is beszélve. Alelnök asszonyéknál ez is megtörtént, amikor Gyurcsány a Fittelinával, azaz a saját feleségével kötött szerződés értelmében a villában található liftet, szaunát, csillárokat és szoláriumot is a maga tulajdonába vette, miközben közös cégük, a Fittelina 24,7 millió személyi jövedelemadót és 6,1 millió egészségügyi hozzájárulást nem tudott befizetni.

Magyarország büntető törvénykönyve alapján adócsalást követ el, aki az adókötelezettség megállapítása szempontjából jelentős tényt (adatot) a hatóság előtt valótlanul ad elő vagy elhallgat, és ezzel vagy más megtévesztő magatartással az adóbevételt csökkenti… Ehelyett mi történt? A Fittelina székhelyét a villából átvezették a Szalay utca 4.-be, a luxusberuházás pedig természetbeni juttatásként Dobrev Klára tulajdonába került. Alelnök asszonynak még személyi jövedelemadót sem kellett fizetnie, és lett egy pompásan felújított budai villája.”

A DK elnöke után szabadon én is „egyszerűen mondom”: Gyurcsány Ferenc a saját édesanyját meg a hozzá hasonlókat már az életükben meglopta, Kati néni harmadik menyével, Dobrev Klárával együtt. Akik ezek után mégis velük akarnak közösen kormányozni, azok inkább a börtön bejáratához vezető úton keressék őket.