Az, hogy Fabrice Leggeri, a Frontex európai határvédelmi ügynökség igazgatója kijelenti a Die Welt német lapnak, hogy a líbiai partoknál működő civil szervezetek közvetlenül segítik az embercsempész-hálózatok munkáját, örvendetes, bár aligha jelenti azt, hogy mostantól bármiféle retorzióra számíthatnának a migránsokat Európába fuvarozó civilek. 
Maga az információ semmi újdonságot nem tartalmaz azok számára, akik figyelemmel kísérik a Soros-hálózat tevékenységét; mi több, a balkáni útvonal mentén sem volt ritka, hogy a civilek szorosan együttműködjenek az embercsempész-hálózatokkal. Legfeljebb az okozhatott némi meglepetést, hogy mindez egy olyan vezető szájából hangzott el, mint a Frontex igazgatója, már csak azért is, mert a szervezete mindeddig nem igazán jeleskedett a határok védelmében.

Fotó: mti, archív, illusztráció

Az, hogy a Frontex szóvivője, Izabella Cooper iparkodott minél gyorsabban cáfolni főnöke kijelentéseit, mondván, a Frontex nem gyanúsítja a civileket azzal, hogy szövetkeznének az embercsempészekkel, nos, ez dühítő, ugyanis arra enged következtetni, hogy a háttérben valaki nagyon erősen rácsaphatott az asztalra az igazgató szavai hallatán. Továbbá arra is, hogy amíg ezek az erők ilyen hatalommal bírnak, még arra sincs esély, hogy legalább a diskurzus szintjén értelmesen lehessen megvitatni a migrációs krízist az unió nyugati felén.

Az, hogy a La Repubblica olasz baloldali lap mindezek után azzal vádolja a Frontex-vezetőt, hogy „pontosan ugyanaz a célja, mint a gazdasági bevándorlókkal szemben ellenséges visegrádi négyeknek”, pedig megmosolyogtató ugyan, de akár örülhetünk is neki, hogy szűkebb értelemben vett politikai közösségünk viszonyítási alapnak számít a határőrizet terén; még akkor is, ha a cikk elborult agyú írója ezt történetesen szitokszónak szánta. 
Persze érdemes azt is megnézni, milyen „vádpontokat” említ még a cikk. Például azt, hogy Fabrice Leggeri „az egyszerű koordinálás helyett a határellenőrzést akarja kézbe venni a migrációs áradat csökkentésére”.
Világos, ugye? Az olasz újság szerint elítélendő, hogy az európai határvédelmi ügynökség vezetője védené a határokat.

Az a hápogás viszont nevetséges és abszurd, amit a civil szervezetek produkálnak. Még ilyen pimaszságot! Hogy mer valaki kritizálni, holott csakis köszönet illetné meg őket! Nem vicc, az Amnesty honlapján tényleg fellelhető egy ilyen kirohanás: „Európának büszkének és hálásnak kellene lennie az életmentő civileknek. Ehelyett azonban a mentésben résztvevő szervezeteket megalapozatlan vádakkal gyanúsítgatják állami tisztviselők, politikusok és közéleti szereplők, azt sugallva, hogy mivel a mentőhajók Líbia közelében mentik ki az embereket a vízből, elősegítik az embercsempészetet, és hozzájárulnak a halálesetekhez. Egyesek arra is célozgatnak, hogy a civilek közvetlen kapcsolatban állnak az embercsempész-hálózatokkal. Vannak, akik azt kérdőjelezik meg, hogy honnan van pénzük a mentőműveletek finanszírozására.” 

Ez valóban hallatlan! Még a finanszírozásukat is firtatják! 
Persze, az Amnesty közleménye nem végez félmunkát: zárásként kifejti, hogy a megoldás az lenne, ha legálisan szállítanák át az összes migránst Líbiából.