Judith Sargentiniről egy interjúból megtudhattuk, hogy szereti Magyarországot, sokszor járt hazánkban nyaralni és bort inni. Állítása szerint magyar témájú könyveket is olvasott már, még történészként.

Hirdetés

Ezzel kapcsolatban már korábban vita bontakozottki, hiszen nem teljesen tisztázott, hogy valójában milyen végzettséggel is rendelkezik a holland zöldpárti politikus.

A fenti képeknél (amelyek itt nagyobban is megtekinthetők) jól látszik, hogy Sargentini esetében csak bölcsész diploma szerepel az EP honlapján, a jobb oldali képeknél viszont már mesterfokozatról írnak. Érdekesség az is, hogy az adatok frissítése azt követően történt meg, hogy a magyar sajtó Sargentini végzettségével kapcsolatos kérdéseket kezdett feszegetni.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az úgynevezett Sargentini-jelentésről szóló szavazást követően elindult egy módosítási hullám a leköszönő EP-képviselő végzettségére vonatkozó adatok tekintetében.

Az európai oktatási szisztémában a három egymásra épülő képzési szint található: az alap-, a mester- és a doktori képzés. A diploma megszerzését követően a továbbképzés formája lehet a szakirányú továbbképzés. Érettségi után alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre van lehetőség beiratkozni.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.