Hogy miért lőtték le a férfit, arról az Index így számol be:
„A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt, miközben megpróbált elfutni a rendőr felé fordította – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója.”

Hirdetés

Figyeljünk oda a történésekre. A rendőr szondáztat. Őrizetbe akar venni. A következő pillanatban a férfi a földre van teperve. Nem hiányzik innen valami? De bizony. Nézzük az eredeti szöveget:
„The GBI said Brooks failed a field sobriety test and then resisted officers’ attempts to arrest him.”

Íme a két kulcsmozzanat, ami kimaradt az Index tudósításából.
• Brooks megbukott a józansági teszten.
• Ellenállt a letartóztatásnak.

Korábban írtuk

Tovább is van. Azt írja az Index:
„A rendőrökkel szembeszálló férfit menekülés közben lőtték le.”

Nézzük az eredeti forrást:
„The footage shows a man running from two white police officers as he raises a hand, which is holding some type of object, toward an officer a few steps behind him. The officer draws his gun and fires as the man keeps running, then falls to the ground in the parking lot.”

Fordítsuk ezt le.
„A videó egy fehér rendőrök elől futó embert mutat, amint fölemeli a kezét, amiben egy bizonyos tárgyat tart a kezében a mögötte néhány lépéssel futó rendőrre. A rendőr előveszi a pisztolyát és a futó emberre lő, aki a földre esik a parkolóban.”

Aki nem tudná, hogyan néz ki egy sokkoló, annak elmondom: pontosan úgy, mint egy pisztoly.

Fotó: ShutterStock.com/Karlis Dambrans (illusztráció)

Mi történt tehát?

Egy fekete férfi elaludt az autójában a helyi gyorsétterem autós kiszolgáló útján, akadályozta a forgalmat. Valaki kihívta a rendőröket, akik a férfit fölébresztették, megszondáztatták, és mivel megbukott a szondával, elő akarták állítani. A férfi ellenállt, ezért erővel meg akarták bilincselni. A férfi dulakodás közben megszerezte az egyik rendőr sokkolóját, és ahogy felugorva elkezdett elfutni, az utána futó rendőrre fogta az este, sötétben teljes mértékben pisztolynak látszó eszközt. Ezután a rendőr lelőtte.

Ebből lett az Index fenti híre. Amely a következő idézettel zárul: „Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke is részt vett szombat délután a Wendy’s étteremnél összegyűlt mintegy 150 tüntető felvonulásán. Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében – nyilatkozta Griggs, aki szerint a férfit a rendőrök halált okozó fegyverhasználat nélkül is elfoghatták volna.”

Nem követett el semmit. Így készülnek a BLM mozgalom mártírjai. Mellesleg valakinek leégett az étterme. De az „járulékos veszteség”.