2019. február 24-én, helyi idő szerint 13 óra 18 perckor az ütemtervnek megfelelően a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítése 2-es blokkján berakták a reaktorba az utolsó üzemanyag-kazettát is. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, 3+ generációs, VVER-1200 típusú reaktor majdani aktív zónájában összesen 163 friss üzemanyag-kazettát helyeztek el.  

Forrás: Roszenergoatom/Roman Puskin

A blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával február 19-én kezdődött meg, miután az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A reaktor ezután a láncreakció beindításával eléri az első kritikusságot, majd ezután meghatározzák a fő működési paramétereket. A következő szakaszban történik meg a blokk hálózatra csatlakoztatása. A különböző teljesítményszinteken végzett tesztek és a szükséges engedélyek beszerzését követően a blokk év végéig kezdheti meg a kereskedelmi üzemét. 

Forrás: Roszenergoatom/Roman Puskin

A világ első, 3+ generációs, VVER-1200 típusú atomerőművi blokkja – a Novovoronyezs II-1 blokk – 2017. február óta termel. A Paks II. Atomerőmű konkrét referenciablokkja, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első blokkja tavaly december végén kezdte meg a kereskedelmi üzemet. 

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének jelentős mérföldköveit az alábbi videó örökítette meg: 

Fehéroroszországban épülő hasonló blokkok közül az első szintén 2019 végéig kezdheti meg a működését, és így már összesen négy VVER-1200 típusú blokk áll majd a villamosenergia-termelés szolgálatában. Ezek a blokkok értékes építési és üzemeltetési tapasztalatokkal segíthetik majd a Paks II. projektet. 

A szerző energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője