Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

De nézzük a történetet! Karácsony Gergely főpolgármester döntése nyomán a fővárosi önkormányzat idén a koronavírus-járványra hivatkozva a hagyományos lomtalanítás helyett gyűjtőpontos rendszerben teszi lehetővé a lomtalanítást Csepelen. Vagyis egy meghatározott helyszínre kell letenni a lomokat – legalábbis annak, aki oda tudja szállítani ezeket. Sokak szerint a főváros ezzel a lépéssel csak a káoszt idézi elő. Egyrészt az egyénileg elszállított lomok mennyisége a korábbiaktól eltérően erőteljesen korlátozott, nem lehet mindent „csak úgy” kidobni. Másrészt a gyűjtőpontos megoldás növelni fogja az illegálisan lerakott szemét mennyiségét, hiszen boldog-boldogtalan odaviheti a szemetét.

De nem csak Csepelen lesz ez így. Összesen öt kerületben helyeznek ki gyűjtőpontokat, a többi tizennyolc kerületben marad a hagyományos módszer, azaz a főváros cége, az FKF Zrt. szemétszállító autói viszik el a ház elé kirakott kacatokat. 

És hogy miért érdekes mindez? 

A kivételt képező kerületek vezetése mind fideszes vagy független, és csak egy kerület nem kormánypárti.

Csepel vezetése természetesen nem hagyta szó nélkül a történteket. Borbély Lénárd polgármester levélben kérte a főpolgármestert, ne büntesse a kerületet a fejlesztési pénzek megvonásával, a lomtalanítást illetően pedig maradjanak a bevált módszernél, és a csepeliek érdekeit szem előtt tartva tartsanak teljes értékű lomtalanítást a kerületben. Karácsonyék azonban válaszukban jelezték, nem változtatnak a terveken.

Korábban írtuk

Közben a kerületi ellenzéki politikusok a várható káoszt már most próbálják az önkormányzatra kenni. Ahelyett, hogy az eddig jól bevált teljes értékű lomtalanítás mellett lobbiztak volna a főpolgármesternél, az önkormányzat cégétől, a Városgazda Zrt.-től várják, segítsen azzal, hogy aki kéri, annak a lomjait a kijelölt gyűjtőpontra szállítja. A Kovács Dávid Attila független, Dukán András Ferenc momentumos, Losonci Róbert szocialista képviselő, Paál Géza, a DK csepeli elnöke által jegyzett javaslat nemcsak azért nonszensz, mert egy alapvetően fővárosi feladatot az önkormányzatra kíván hárítani, hanem azért is, mert – és ezt ők is tudják – a lomtalanítás lebonyolítása a kerület részéről sem kapacitásban, sem logisztikailag nem megoldható. A Csepeli Városgazda Zrt. egyszerre több nagy beruházást is folytat a kerületben, amelyek a határidők miatt sem állhatnak le – ráadásul mindez súlyos tízmilliókba kerülne a csepelieknek.

Az állítólagos „megoldásokat” kereső kerületi ellenzék által az összes csepeli ügyének nevezett teljes értékű lomtalanítás tehát elmarad. Köszönhetően Karácsony Gergelynek, amelyhez a csepeli ellenzék csak asszisztálni tudott, és a fővárosban történő lobbizás helyett az itt élőkkel akarják kifizettetni azt, hogy a főpolgármester vélhetően valamiféle politikai bosszútól vezérelve nem tart lomtalanítást a kerületben.

A gyűjtőpontos lomtalanítás időpontja és a helyszíne egyébként 2020. szeptember 22-30 között, a 1211. Budapest, Szállító u. 2. szám lesz. A házak elé kitett lomokat a fentiek értelmében az FKF nem nem fogja elszállítani…