„A lelkes embereket mindenki szereti, még akkor is, ha történetesen az autómosás, a kerti grillezés vagy a kézimunka iránt lelkesednek.”
(Meg Cabot)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/TORWAISTUDIO

„Ne gyújtsunk fel semmit!” – ez a katasztrófavédelem első, és egyben legfontosabb tanácsa a most induló grillszezonra. Csak hát ezt nem is annyira könnyű betartani. Mi, magyarok ugyanis imádunk grillezni, csak sajnos nem egy tipikusan ős-grillezős nép vagyunk. Ennek okán tekintsünk is el attól, hogy a grill és a barbecue közötti hatalmas különbséggel kezdjük. Helyette személyes tapasztalataimból kapartam elő néhány megszenesedett jó tanácsot arról, hogy mit tegyünk vagy mit ne tegyünk, amikor grillezésre adjuk a fejünket?

***

Nulladik, s a legfontosabb tanácsnál is fontosabb tanács, hogy amennyiben olyan családi vagy baráti társaságban grillezünk, ahol kisgyerekek is vannak, bízzunk meg valakit a gyerekek felügyeletével! A grillrácsnál álló személy nem feltétlenül tud majd rájuk figyelni, hiszen a húsokkal foglalkozik. A kisgyerekek ellenben a szaladgálós játékoknál könnyen megégethetik magukat a felforrósodott vasszerkezettel. 

*

Az első és legfontosabb tanács máskülönben valóban az, hogy lehetőleg kerüljük el magunk és lakókörnyezetünk teljes felperzselését! Ezzel kapcsolatban pedig elsőként arra kell figyelnünk, hogy milyen égésgyorsítót alkalmazunk. Mindenképp kerülendő a gázolaj, hiszen nehezen gyullad, ellenben rendkívül büdös. Ugyanígy nem ajánlott a benzin, hiszen egyszerre robbanásveszélyes és túlságosan gyúlékony is. A legjobb, ha nagyon óvatosan, nem literszám locsolva, a boltokban kapható grillgyújtó folyadéknál maradunk. Amikor pedig végeztünk, sokszorosan győződjünk meg arról, hogy a sütésre használt faszenet vízzel vagy homokkal megfelelő módon eloltottuk! 

*

Ha már előbb nem írtam, így most teszem meg: a megfelelő helyszín kiválasztása kulcsfontosságú. Amennyiben családi házban élünk és van udvarunk, a helyszín adott. De tűzgyújtási tilalom esetén a saját tulajdonunkra is vonatkozik a tiltás. Nem különben közterületre, parkokra, erdőkre, ahol csak az arra kijelölt helyeken gyújthatunk tüzet. Sajnos sokszor láttam, hogy panelházak erkélyein grillezett nyílt tűzű grillen a társaság, ami viszont mindenkor szigorúan tilos.

*

A harmadik tanács a türelem alkalmas gyakorlása. A grillhúsok, kolbászok és zöldségek ugyanis nem szeretik a nyílt tüzet. Meg kell várnunk tehát, hogy a fából parázs képződjön – esetleg az előre megvásárolt faszén – lángja eloltával izzani kezdjen. Így is megkapjuk azt az utolérhetetlenül finom füstös ízt, csak éppen annak elkerülésével, hogy magunk is félig elszenesedett, közepén viszont nyersen maradt cafatokat rágunk.

Korábban írtuk

*

Ne sajnáljuk az időt a pácolásra! Akár úgynevezett gyorspácot alkalmazunk, akár magunk keverjük ki azt a kulimászt, amiben megforgatjuk a grillezendő ételt, számoljunk azzal, hogy el kell telnie bizonyos időnek, amíg a fűszeres olajos pác átjárja a szöveteket. Nyilván gyorspácnál vagy húspuhító só használata esetén ez az idő rövidebb. Amennyiben ragaszkodunk a saját recepthez, egy szombat délutáni partihoz már péntek este előkészíthetjük a húst, amit aztán másnapig hűtőben tárolunk.

*

A húsok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy mindenki számára jusson ínycsiklandó falat. A klasszikusan grillételnek számító szárny és tarja mellé válasszunk semlegesebb húsokat is, például bőrözött, filézett csirkemellet, hiszen a bőrös, vagy belső szövetében zsíros grillételt nem mindenki szereti. 

*

Sokak által eleve alkalmazott, ám némelyek által nem mindig gyakorolt tanács a higiénia elfelejtése egy kis időre. A szabad természetben való sütögetés sohasem steril. Engedjük hát el a szocializáció folyamán belénk nevelt félelmeket! Ha a hús a földre esik, kis vízzel tisztítsuk meg, majd néhány másodpercre helyezzük vissza a grillrácsra! Ugyanúgy nem kell félni a hús felszínére tapadt fahamutól sem. S ha azt tapasztaljuk, hogy a darazsak dézsmálják csemegénket, egyszerűen hessegessük el őket! A darázs nem hordoz semmiféle fertőző kórt, ellenben rendkívül szereti a sülteket, így megjelenésére számítanunk kell. 

*

Utolsóként – bármilyen meglepő – a különféle alkoholos italok megfelelő használatára hívom fel a figyelmet. Pálinkával, égetett szeszesitallal sose kezdjünk! A közhiedelemmel ellentétben az éhes ember nem szorul rá úgynevezett étvágygerjesztőre. A legjobb, ha sörrel vagy a húsok jellegéhez illő borral kezdünk, amiket aztán akár finoman, óvatosan a sültekre is locsolhatunk, sajátságos zamatot adva ezzel nekik. A pálinka és társai maradjanak csak nyugodtan étkezés utánra, akkor ugyanis – megfelelő mértékkel fogyasztva – valóban emésztést serkentő hatással bírnak. 

***

Számos más tanács mellett talán ezek a legfontosabbak. Ha a fentieket a lehetőségekhez mérten betartjuk, a szabadban való grillezés a nyári programok éke lehet.

Vidám családi, baráti együttlétet és jó étvágyat mindenkinek!