Fotó: képernyőkép, szerk.
Hirdetés

E sorok írásakor, pénteken reggel még nem tudjuk, mit jelent be közösen Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. Egyes pletykák szerint a főpolgármester visszalép a Márki-Zay javára, mások úgy tudják, baloldali győzelem esetén ciklust felezne vele – vagyis két évig egyik, aztán két évig a másik játszhatna miniszterelnökösdit.

De a lényeg szempontjából tulajdonképpen mindegy, mit mondanak a sajtótájékoztatón. Hiszen egyikük mögött sincs igazi hátország, valódi pártszervezet, nincsenek érdemi nemzetközi kapcsolataik, vagyis kormányfőként nem lenne más választásuk, mint teljesíteni a főnök, Gyurcsány parancsait. Ahogy ezt már kisebben láthatjuk is Budapesten, a Városháza és környéke a DK-s pártkatonák (Vágó elvtárstól Draskovicson át Gy. Németh vagy Kálmán kartársnőig) játszótere lett.

A bejelentés tartalma nem változtat azon a tényen sem, hogy Karácsony Gergely megbukott. És most nem a „hiperpasszív” nyelvtudásra vagy a jogszerűtlen egyetemi alkalmazásra, majd a szánalmas magyarázkodásra gondolunk.

Karácsony Gergely Budapest vezetőjeként bukott meg. És ezért merülhet fel, hogy leveszik a sakktábláról.

Két év alatt nagyjából a minden szakmai szempontnak ellentmondóan felfestett biciklisávokat és a méhlegelőnek nevezett gazhalmokat tudja felmutatni „eredményként”. Ezek mellett pedig az összeomló tömegközlekedés, az utcákat ellepő szemét, az egyre jelentősebb hajléktalanprobléma vagy az indokolatlanul tologatott és jelentősen megdráguló Lánchíd-felújítás juthat eszünkbe róla. Nem csoda, hogy támogatottsága csökkenni, elutasítottsága óriási tempóban emelkedni kezdett.

Fotó: Demokrata.hu

Karácsony tehát mindenképp megbukott, akár marad a Gyurcsány-showban, akár nem.

Gyurcsány és Gyurcsányné pedig mindenképpen örülhet. A néhány éve látszólag lendületesen kezdő Momentum lejtmenetben van, Jakab Pétert saját magán kívül senki nem veszi komolyan, az MSZP és az LMP elfogyott, Párbeszéd nem is volt. Maradt két hatalomra, pozícióra vágyó figura, akik bár titkolni akarják a főnök-beosztotti viszonyt, ha az kell a miniszterelnök-jelöltséghez, azért vállalnák, hogy Gyurcsány kesztyűbábjai lesznek.

Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala (képernyőfotó)
Korábban írtuk