Kezdetektől gyanús lehetett, vajon a futballban eddig úgyszólván semmit fel nem mutató aprócska arab ország, Katar – amelynek területe kisebb, mint amennyit az első bécsi döntésben a szlovákoktól visszakaptunk, lakosainak a száma pedig mintegy másfélnyi Budapestnek felel meg – hogyan kaphatta meg a labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.

Hirdetés

Ráadásul, mivel ott nyaranta irgalmatlanul meleg van (mondjuk újabban hol nem?), ezért a programot példátlan módon eltolták november-decemberre.

De eső után köpönyeg, akik így döntöttek, lelkük rajta. A világ egyik legjelentősebb kőolaj- és földgázkészletén elterülő emírség nem az olcsójánosok és kispénzű turisták eldorádója.

Ehhez kapcsolódóan láthatott napvilágot az a hír – s hozzá méltatlankodó kommentárok –, hogy a vb-n résztvevő játékosok családtagjaitól a seregszemle idejére 300 ezer fontot, vagyis csaknem 150 millió forintot kérnek el egy apartmanért.

Az átlagembernek ezek valóban horribilis összegek, ám az interneten hozzáférhető adatok szerint Cristiano Ronaldónak bő három-, De Bruynének négy-, Lewandowskinak, Modricnak vagy Neuernek kb. ötnapi fizetése.

Korábban írtuk

Én a nyáron négy napot voltam a családdal Olaszországban, a szállásra kifizettem körülbelül tizenkét napnyit a tanári jövedelmemből, és még ezt is korrektnek éreztem. Ezek az agyonfizetett sztárok kacagva leszurkolják a hitvesek, gyerekek, szülők számára a bungaló árát.

Ugyan mire is költenék azt a felfoghatatlan összeget, amit a számlájukra utalnak?

Kár tehát azon háborognunk, ha elszállnak a focistafeleségek költségei. Mindenkinek a maga viszonyai között kell tisztességgel boldogulnia.