Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Köszöntöm kedves olvasóimat innen, a Strasbourg melletti Brüsszelből, ahol az újonnan megválasztott képviselők épp az imént tették le esküjüket Tinky Winkyre, a lila színű teletabira, aki a jogalkotók szerint a leginkább megtestesíti az Európai Unió jelen szellemiségét, mind gendersemleges, mind pedig pluralista értelemben, rádásul TW ugyanannyira közelít a fő világvallások mindegyikéhez: semennyire. 

Természetesen főként a magyar képviselőink törekvéseire voltunk kíváncsiak, így őket szólaltattuk meg. Elsőként Ujhelyi Istvánt, akit az EP Szanyi Tiborról elnevezett büféjében értünk utol (a Horn Gyula-szobor mellett szélsőbalra, majd a lépcsőn le, balra a második ajtó). 

– Mit vár elsősorban?

Ujhelyi István: – Elsősorban egy Bacardi-kólát várok. De rendeltem kávét is.

– Mondana pár szót arról, mit és hogyan fog itteni tevékenységének zászlajára tűzni?

Ujhelyi István: – Természetesen. Mi itt…

– Elnézést, ön egyedül van.

Ujhelyi István: – Bocsánat, még szoknom kell.

– Semmi baj. Még így is ön az első MSZP-s, aki bármiért is bocsánatot kért.

Ujhelyi István: – Igen, nos… tehát én itt mindenben az MSZP tradicionális, Tóth Bertalan-i szemléletét fogom képviselni, amire egyszerre jellemző az, hogy kint leszek, és az, hogy ritkán megyek majd haza.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Következő képviselőnk Dobrev Klára, akinél arról érdeklődtünk, hogy milyen érzés Brüsszelben az ellenzék vezérének lenni.

Dobrev Klára: – Nekem ezt még egy kicsit szoknom kell. Mármint azt, hogy ellenzékben vagyunk. Otthonról nem ezt a szemléletet hoztam, mi régebben mindig megpróbáltunk hatalomban maradni.

– Megpróbáltak?

Dobrev Klára: – Ha Aprózni mer, beperelem.

– Akkor nem fogok. Mik a fő célkitűzései az elkövetkezendő öt évre?

Dobrev Klára: – Nézze, én ellenzékben is megpróbálok Magyarország első legitim női miniszterelnöke lenni, már most itt, idekint is. Én ide úgy jöttem, hogy ha törik, ha szakad, megvalósítom az Európai Egyesült Államokat. Jobbikos képviselőtársammal már egyeztettünk is. Én hozom a családi vörös csillagokat, ő hozza az árpádsávokat.

Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív

S ha már Gyöngyösi Márton említve lett, őt a férfiak számára fenntartott mellékhelyiségek melletti folyosón, jegyzeteibe mélyedve találtuk.

– Képviselő úr, miben zavartuk meg?

Gyöngyösi Márton: – Nézze, az élet nem állt meg azzal, hogy mi kikerültünk. Ellenkezőleg, most indult be igazán. Éppen listát készítek azokról a képviselőtársaimról, akik zsi… Épp listát készítek.

– Tervezi-e, hogy idekint esetleg olyan kapcsolatokat épít ki, melyek segítségére lesznek abban, hogy pártja zuhanórepülésének végeztével értelmezni tudják a Jobbik feketedobozában rekedt információkat?

Gyöngyösi Márton: – Egyelőre azt tervezem, hogy idekint valamiféle olyan influencere leszek a radikális magyarságnak, amelyik egyszerre hazafi és cuki, de mindenképpen árja. Ha pedig ez nem sikerül, még mindig megalapíthatom a Valódi Mi Hazánk Mozgalom Pártot.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Dr. Cseh Katalint, a Momentum listavezetőjét az ajándékshopban értük utol, ahol a hűtőmágnesek között válogatott.

– Látom, ajándékokkal készül hazatérni.

Cseh Katalin: – Egyáltalán nem készülök hazatérni.

– Akkor miért válogat?

Cseh Katalin: – Egyáltalán nem válogatok.

– Akkor mit csinál?

Cseh Katalin: – Igényeket mérek fel. Kerestem a hűtőmágnesek között O1G-mintást, de nem találtam. Szóval ez egy piaci rés, amit valószínűleg én fogok betölteni a nyomdám segítségével. De lehet, hogy beszállnak a bizniszbe olyan, kis cégek is, mint a Google, a Monsanto vagy az Uber.

– Értem. Képviselő asszony mit tart fontosnak?

Cseh Katalin: – Hogy az outfit kiegészítői mindenben harmonizáljanak magával a ruházattal. Sajnálom, ha esetleg ez így magyarul furcsán hangzik, az általam jól beszélt nyelveken sokkal több értelme van.

***

A Fidesz-KDNP képviselőit sajnos nem sikerült elérnünk. Ők ugyanis már az első nap dolgozni kezdtek.