Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)
Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)
Hirdetés

Mint ahogy korábban az Origo egy hasonló felhívásról beszámolt, a Soros György által is támogatott Helsinki Bizottság ismét migránsokat védő jogászok toborzásába kezdett.

Az akkori akció 2018 elején az országgyűlési választások előtti időszakra, a mostani pedig egészen véletlenül az önkormányzati választásokra esik. A tavalyi kritériumok között – amellett, hogy a jelentkező tudjon azonosulni a szervezet célkitűzéseivel – az is szerepelt, hogy a jelentkező ügyvéd legyen elkötelezett az emberi jogok mellett.

A cikk kitért arra is, hogy a Helsinki Bizottság munkáját egyébként Soros is évek óta finanszírozza, 2016-ban szinte valamennyi bevételük külföldi forrásból érkezett. A hírhedt spekuláns mellett az Európai Bizottságtól és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától ugyanakkor több százmilliót kaptak, amelyből a bírák és a fordítók érzékenyítésére is futotta, valamint számos eljárást indítottak a migránsok védelmében.

A mostani hirdetés részletesen taglalja a felvétel kritériumait, a jövőbeli jogász munkatárs a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) budapesti irodájában, legalább heti 30 órában vehet részt az álcivil szervezet menekültügyi programjának munkájában. Ennek kapcsán lehetősége kínálkozik az aspiránsnak jogi segítségért forduló külföldiekkel való személyes konzultációra, folyamatos együttműködésre a szervezet „menekültügyi programjában” dolgozó jogászokkal és ügyvédekkel, az MHB által képviselt ügyek szakmai szempontok szerinti rendszerezésére, továbbá a profilba vág a sejtelmes megnevezésű

országinformáció-kutatás és fordítás

feladatkör is, amely egy ilyen szervezet esetében akár nemzetbiztonsági szempontokat is felvethet.

Miközben a Soros-szervezet azt kínálja az álláshirdetésben, hogy „folyamatos szakmai fejlődési és képzési lehetőséget” biztosít, nem rejti véka alá, hogy a hálózati jelleg jegyében „nemzetközi kapcsolatteremtési lehetőségeket” is nyújt a jelentkező jogászok számára.

Az ideális jelölt az, aki elkötelezett az emberi jogok és sérülékeny csoportok jogainak védelme iránt, illetve tud azonosulni a Magyar Helsinki Bizottság értékeivel és küldetésével, bármit jelentsen is ez egy Sorosék által is kitartott szervezetnél. 

Az álláshirdetés a Facebookon

Kell produkálnia egy legfeljebb 1000 szavas, magyar nyelvű motivációs levelet, amelyben el tudja magyarázni, miért tartja fontosnak a menekülők, üldözöttek jogi segítését, továbbá motivációs levelében meg tud jelölni két referenciaszemélyt is. Ez utóbbi kapcsán egy külön brosúrában pontosítanak, hogy lehetőleg korábbi munkáltatókat adjon meg a jelentkező, illetve „azok nevét és elérhetőségét (e-mail, telefon)”. Adatvédelmi/adatkezelési aggályainkat ehelyütt csupán finoman jelezzük.

A Facebookon is megjelent hirdetés a kommentelők körében egy kisebb vihart kavart, ugyanis a 24 hozzászólásból csupán három elérhető a tegnap esti állapot szerint, amit a hozzászólok természetesen sérelmeznek is.

A teljes írás a Tűzfalcsoport blogján olvasható.