A demokráciának egyik nagy előnye a diktatúrával szemben, hogy a rosszul működő politika megváltoztatható, a vezetők leválthatók. Ez egyben hátrány is, mivel a választópolgárok akár egy jól működő kormányzatot is elzavarhatnak. Akár azért, mert képtelenek átlátni a valós viszonyokat – például a média vagy a suttogó propaganda hatására –, esetleg gyávaságból, önzésből, tudatlanságból vagy gyűlöletből. Ez történt 2002-ben, amikor a választók egy fejlődő pályáról vakvágányra állították Magyarország sorsát, 1994-ben pedig a társadalom önként tért vissza egy már meghaladott, bukott párthoz.

A politikai rendszerekkel kapcsolatban azonban a legfőbb elvárás nem a leválthatóság, hanem a jó kormányzás. Mindenki szeretne a lehetőségek szerint a legboldogabban, legkiegyensúlyozottabban, a javakból megfelelően részesülve élni, és ennek biztosítását várja el a vezetőitől. A leválthatóság egy technikai dolog, ami a jó kormányzás érvényesülését szolgálja.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Ez alapján négyféle rendszer képzelhető el: a legrosszabb kétségtelenül a leválthatatlan rossz kormány. Az ellenzék ezt állítja a jelenlegi helyzetről, és ha valóban akadnak emberek, akik ezt így élik meg, azoknak csakugyan borzasztó lehet. Erre az érzésre emlékszem még én is a 80-as évekből, az idősebbek a 60-as, 70-es évekből. Fullasztó, nyomasztó és reménytelen.

Jelenkori polgártársaink kétségbeesése azonban hamis illúziókon alapszik, mert a kormányzat valójában egészen könnyen leváltható. Négyévente rendeznek demokratikus, általános és titkos választásokat. Amint a többség úgy dönt, hogy le akarja váltani a Fidesz–KDNP-t, és valami halvány alternatívában is meg tudnak egyezni az ellenzéki pártok (önmagukkal és a választópolgárokkal), már le is váltották. Ezért az ellenzék szempontjából igazából a kettes számú helyzet áll fenn: rossz kormány, de leváltható.

A következő, ennél jobb, de még nem tökéletes rendszer a jó, ám leváltható kormányzat. Ez a nemzet és a haza szempontjából üdvös, mert a dolgok jó irányba mennek, de veszélyes, mert minden választás alkalmával idegeskedni kell, nehogy valamiért – külső nyomás, belső manipuláció, csalás, stb. – megbukjon. Szerintem – és még közel hárommillió választópolgár szerint – jelenleg ez a helyzet.

A tökéletes megoldás a jó és leválthatatlan kormány. Az ország és a lakosok szempontjából ez a legjobb, de kétségtelenül azzal a veszéllyel jár, hogy általában rossz kormányok nyilvánítják magukat leválthatatlannak, és az már sokszor egyet jelent a diktatúrával. Ezért – bármennyire is szeretnénk sokan, hogy az Orbán-kormányt ne lehessen leváltani – ők, mint jó demokraták, maguk sem osztják ezt a nézetet.

Így aztán marad nekünk a jó kormányzás a négyévenkénti idegtépő frásszal.