Fotó: ShutterStock.com/robert cicchetti
Hirdetés

Az amerikai fősebész szerint a nem megfelelően viselt szájmaszk valójában növeli a koronavírus-fertőzés kockázatát (Masks may actually increase your coronavirus risk if worn improperly, surgeon general warns, cnn.com, 2020. március 2.) Ázsiának igaza lehetett a koronavírusról és a szájmaszkról, és a világ többi része megváltoztatja véleményét (Asia may have been right about coronavirus and face masks, and the rest of the world is coming around, cnn.com, 2020. április 2.)

Az USA-ban országos hiány mutatkozik a koronavírus tesztelésére szolgáló reagensekből (Nationwide Shortage of Reagents for Testing SARS-CoV-2 Virus, southernnevadahealthdistrict.org, 2020. március 17.) A kaliforniai Betegségellenőrzési Központ (CDC) napokig elutasította az első lehetséges koronavírus-fertőzött tesztelését, mert „a páciens nem felelt meg a CDC létező kritériumainak” (CDC Refused to Test First Possible Community-Transmitted Coronavirus Case for Days, nationalreview.com, 2020. február 27.)

Ahogy terjed a vírus, Kína és Oroszország alkalmat lát a dezinformálásra. A két hatalom felnagyít lejáratott összeesküvés-elméleteket és viszályt kelt, mialatt igyekszik aláaknázni az Egyesült Államokat (As Virus Spreads, China and Russia See Openings for Disinformation, nytimes.com, 2020. március 28.) Kína globális vezető szerepet követel magának, szájmaszkról szájmaszkra. Peking felszerelést ad olyan (a koronavírus által) keményen sújtott országoknak, mint Olaszország, ellentétben az USA-val, és gondoskodik róla, hogy ezt mindenki megtudja (China Asserts Claim to Global Leadership, Mask by Mask, wsj.com, 2020. április 1.) 

A brit kormány vezető tudósa szerint a britanniai népesség 60 százalékának meg kell fertőződnie a koronavírussal, hogy az ország „nyájimmunitást” szerezhessen (Coronavirus: 60% of UK population need to become infected so country can build „herd immunity”, government’s chief scientist says, independent.co.uk, 2020. március 13.) Miért végez még az USA is több tesztelést koronavírusra, mint Britannia. A kormány azt mondja, hogy „felfutásban van a tesztelés”, de most hiányoznak a tesztelő készletek és a laboratóriumi kapacitás, köszönhetően a járvány leküzdését célzó eredeti stratégiának. (Even The US Is Doing More Coronavirus Tests Than The UK. Here Are The Reasons Why. buzzfeed.com, 2020. március 31.) 

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatóorvosa szerint az új koronavírus maradni fog, és „szezonális” kitörésekre számít (Johns Hopkins doctor says new coronavirus is here to stay, expects „seasonal” outbreaks, cnbc.com, 2020. február 4.) Növekszik a koronavírusos esetek száma Indiában, de félő, hogy az igazi szám sokkal magasabb, mivel a tesztelés alacsony szintje és a szegényes egészségügyi ellátás miatt sokakat nem jelentenek betegként. (India coronavirus cases rise amid fears true figure much higher, theguardian.com, 2020. április 1.) Kínai orvosok exkluzív információja szerint a vuhani koronavírus újrafertőz még halálosabb formában, mert immunitás létrehozása helyett a vírus újrafertőzhet, és sietteti a végzetes szívinfarktust (Exclusive: Chinese doctors say Wuhan coronavirus reinfection even deadlier, taiwannews.com.tw, 2020. február 14.) 

Az új koronavírus végül lecsap Oroszországra. Készen áll rá az ország? A cikkben megszólaltatott orosz virológus szerint azért van viszonylag kevés fertőzött, mert Oroszország már január végén lezárta kínai határát, és „a vírushordozó páciensek nagy része Európából érkezett”. (The new coronavirus is finally slamming Russia. Is the country ready?, sciencemag.org, 2020. március 26.)

A koronavírus miatti karantén rossza hatással van az emberi pszichére:

Egy indiai férfi, akit karanténba kényszerítettek az otthonába a koronavírus miatt, letépte magáról a ruháit, meztelenül kirohant az utcára, majd halálra harapdált egy idős nőt. (Man in coronavirus quarantine runs into street naked before biting woman to death, dailystar.co.uk, 2020. március 29.) Britanniában a karantén egy hete alatt kilenc ember erőszakos halála hozható összefüggésbe a koronavírus-hisztériával. Egy 42 éves férfi, akit aggasztott a bezártság és a munkanélküliség réme, megölte a feleségét, két kislányát, a család kutyáját, majd önmagával is végzett. Egy 31 éves, háromgyermekes kórházi ápolónőt a saját férje szurkált halálra a nyílt utcán, egy háromtagú család öngyilkosságot követett el (beleőrültek a bezártságba és a létbizonytalanságtól való félelembe), egy 69 éves férfi „szerető” hitvesét fojtotta meg egy késő esti vita során, miután 44 éve éltek együtt a legnagyobb boldogságban. (NINE die in string of killings as UK enters second week of quarantine: Family of four are found dead at home, a husband is charged with killing wife, nurse is stabbed to death and father, mother and daughter die in murder-suicide, dailymail.co.uk, 2020. március 30.) Egy 28 éves olasz orvostanhallgató megfojtotta 27 éves szintén orvostanhallgató barátnőjét, mert szerinte a lány megfertőzte koronavírussal. (Omicidio Lorena, Antonio De Pace fa scena muta davanti al gip, lasicilia.it, 2020. április 2.)  


Végül egy kis csemege:

„Szívfájdító figyelmeztetés” mindenkinek, ahogy Magyarország diktatórikus hatalmat ad szélsőjobboldali vezetőjének a koronavírus-járvány közepette („A Harrowing Warning” to All as Hungary Hands Far-Right Leader Dictatorial Powers Amid Coronavirus Pandemic, commondreams.org, 2020. március 30.)

Részletek a cikkből:

„Botrányos – és olyasmi, amit mindnyájunknak szívfájdító figyelmeztetésnek kell vennünk”, Naomi Klein kanadai alterglobalista aktivista Twitter-üzenetében.

Magyarország „a kanári a szénbányában, amikor a demokrácia összeomlásáról van szó. Őrültnek vagy naivnak kellene lennünk, hogy valami erősebbet bízzunk Orbánra egy vajszeletelő késnél, és természetesen van egy nagy rajongója a Fehér Házban”, Charles Pierce, az Esquire amerikai férfidivat magazin politikai vezércikkírója.

„A történelem folyamán az autoriter vezetők a krízispillanatokat használták a korlátlan hatalom megszerzésére. Orbán Magyarországról a legutóbbi példa erre. Most még inkább, mint valaha, ki kell állnunk a demokráciáért és a törvényességért”, Bernie Sanders szenátor, demokrata párti elnökjelölt Twitter-üzenetében.