„Eszünk vezet rá, hogy életünk célja szerint való fenntartására másokkal szövetkezzünk. E szövetség a maga egészében az állam.” (Marcus Tullius Cicero)

Puzsér Róbert az LMP és a Jobbik vezetőivel. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Most emelkedtünk a kurzusok fölé” – jelentette ki korunk nagy gondolkodója, a független főpolgármester-jelölt Puzsér Róbert abbéli örömében, hogy a Jobbik is beállt mögé a kampányban. Én pedig nem tehettem mást, mint hogy eltöprengtem, mit is akar jelenteni ez a kurzusok fölöttiség. Nem volt egyszerű, de a végére sikerült összeeszkábálnom a 12 éves, szárított bükkfából a V6-os hengerfejet. 

A valódi összetevők

Először is a kurzusok fölöttiségnek van egy nagyon fontos előfeltétele. Nevesen, hogy legyenek kurzusok. S elsőre úgy tűnik, hogy ezek nincsenek. De legalább másodikra és sokadikra is. Hogy mire gondolok? Nem másra, mint hogy bármiképp nevezzük ezeket a különálló entitásokat, legyen a nevük Momentum, Közös Ország, Párbeszéd, LMP, Jobbik, egymástól teljesen függetlenül is annyira egybehangzóak, mint egy blaszfém Máté-Márk-Lukács. S mind ugyanazt mondják: „Orbán, takarodj!”. Ez a program, ez a vezérelv, ez minden csoportosulás szellemi kvintesszenciája. És sehol egyetlen misztikus János, aki legalább valamiféle perspektíva irányába lökné a gondolkodást.  

No, vannak azért tónusok. Mert ahogyan nemrég az amerikai filmiparnak köszönhetően megtudtuk, még annak a szerencsétlen szürkének is legalább 50 árnyalata van. Tehát az orbántakarodjot is lehet árnyalni. Teszem azt, lehet szélsőbalról és szélsőjobbról mondani, kicsit halkan zsidózva, középhangosan antiszemitázva, burkoltan cigányozva, vagy amúgy genderesen, hogy az ember azt se tudja, fiú mondta-e, avagy leány. 

Nyilván emellett mindegyik felekezet „komoly célokkal” rendelkezik. Van például, amelyik eltörölné a csokot, de megemelné a családi pótlékot. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a foszlós kenyérről leveszik a sült húst, viszont adnak helyette kétszer annyi száraz zsemlét. S a többi földrengető intézkedéscsomagjuk is ehhez hasonlatos. 

A valódi értelem

Most, hogy az összetevők (t.i. az orbántakarodjot máshogyan mondók) együtt vannak, ki kéne hámoznunk a kurzusok fölöttiség valódi értelmét. A valódi értelem a hegemónia megtörésének szándékában rejlik. Egyszóval mindent, amit az Orbán nevű diktátor művel, be kell helyettesíteni valami jobbal. 

Támogatja a családokat? Hát támogatni kell a szingliket! Patronálja a kis- és középvállalkozói szektort? Nosza, meg kell adóztatni a piszkokat! Megvédi az illegális bevándorlóktól a határokat? Hát le kell rombolni a kerítést, és egy frissen alapított Bin Laden Ösztöndíjprogrammal ide kell csalogatni minden vallási fanatikust!

Mert a kurzusok fölöttiség annyira modern és up to date idea, hogy az még saját magának is mer ellentmondani. Példának okáért az LMP nem bontaná le a kerítést, és nem tömörülne nácikkal egy szövetségbe. De ha a függetlenek és a momentumosok a párbeszédesekkel egyetemben azt mondják, hogy márpedig de, akkor ilyen kis fittyfenékből már csak nem lesz szakadás! Ilyenkor szépen mindenki félrenéz, magyaráz, hallgat, elhallgat, nota bene teszi a dolgát. Mert ki a csuda meri azt mondani, hogy a honi nagypolitikát nem lehet abuzálni?

A valódi szándék

A kurzusok fölöttiség valódi értelmét megfejtve annak valódi szándékát is ki kell valahogyan bogozni. No, ez se túl bonyolult. A valódi szándék az, hogy a választópolgár megszokja: bármi bármivel kompatibilis. A puzzle-t is lehet úgy játszani, hogy az ember vért izzadva kínlódja össze fárasztó munkával az egymáshoz passzoló darabokat. De mennyivel könnyebb úgy, hogy fogunk egy ollót, és amit felveszünk, azt ahhoz vágjuk méretre, amit épp ki akarunk rakni! Kémény lesz a zsiráf fején? Akkor az lesz! A sétáló úr kiskutya helyett az Eiffel-torony tetejét vezeti pórázon? Na és? Stimmel, aztán kész!

Mert, már bocsánatot kérek, de ki mondhatja meg az embernek, hogy mit, hogyan, mikor és miként? Hát hadd tankoljak már a dízel autómba benzint, ha éppen ez az üzemanyag olcsóbb! Hadd tegyek már a tejberizsemre cukrozott borsot, ha nincs odahaza fahéj! Felnőtt férfi létemre engedtessék már meg nekem, hogy egy hologram lányt vegyek feleségül, úgy, hogy senki se’ ugat bele!

***

A kurzusok fölöttiség egy csodálatos elképzelés. S ha ez megvalósul, Magyarországot át is lehet majd nevezni. Mondjuk Mórus Szent Tamás után szabadon „Seholsincs szigetnek”. Legalább meg lehet indokolni a Jobbik jelenlétét ebben az eszményi társadalomban. Mert hát miről is szól ez a kurzusok fölöttiség, ha nem a szebb jövőről? 

Én azért a tejberizsre továbbra is fahéjat teszek.