„Az emberek emberibbé, tehát kutyává szelídítették a farkasokat, ugyanakkor a kutyák farkasabbá tették az embereket.” (Kim Stanley Robinson)

Hirdetés
Fotó: MTI/AP

Donald J. Trump amerikai elnök feloldotta a titkosítás alól annak a katonakutyának a fotóját, amelyik elkapta az alagúton keresztül menekülni próbáló Abu Bakr al-Bagdadit, az Iszlám Állam vezetőjét. Trump elnök Twitter oldalán azonnal közölte is az eb fotóját, a kutya nevét azonban nem. Egyes biztonságpolitikai szakértők pedig kezdik úgy gondolni, hogy már a fotóval is óriási hibát követett el.

Fajta és fajtajelleg

Egyes sajtótalálgatások szerint a kutya német juhász. A Times szakértői azonban a lap hétfői számában azt állítják, hogy az állat egy belga malinois. A malinois a négy belga juhászkutya-fajta legrégebbi képviselője. S ha a Timesnak igaza van, akkor valóban elképzelhető, hogy hatalmas baklövés volt a fotóját közzétenni. Mert amennyiben megvan a fajta, s a fotó alapján a fajtajelleg speciális eltéréseit is meg tudja állapítani egy „független” szakértő, onnantól kezdve az is elképzelhető, hogy fény derül a tenyésztő kilétére. 

A malinois nem annyira népszerű fajta, mint a német juhászkutya. Így a fajtatenyésztők száma is jóval kevesebb. Ha megvan a származási hely, azt is ki lehet deríteni, hogy hol képezték ki az ebet, majd a kiképzés után hová, mely egységhez került. Innentől pedig akár az egység tagjainak kilétére is fény derülhet. Akkor pedig a történések kiszámíthatatlanokká válnak. Hogy miért? Mert al-Bagdadi nem egyszerűen egy katonai parancsnok volt.

Nem Oszama!

Amikor az USA egységei likvidálták Oszama bin Ladent, a világsajtóban számos találgatás látott napvilágot, hogy vajon a Bin Laden által vezetett al-Kaida nevű terrorszervezet emberei milyen véres bosszút fognak majd állni vezérük meggyilkolása miatt. Aztán teltek a hetek és hónapok, évek múltak el, de nem került sor semmiféle nagyszabású megtorló akcióra. Ebből pedig az al-Bagdadi halálán ujjongók azt a tanulságot szűrhetik le, hogy hasonlóan túldimenzionált lehet azoknak a mostani borúlátóknak az aggódása, akik újfent megtorlásoktól tartanak. 

Az Iszlám Állam azonban nem az al-Kaida, ahogyan al-Bagdadi sem Oszama. Ahogyan a vallási fanatikusok „államszervezetbe” tömörítése nem egyenlő egy akármennyire hatalmas terrorszervezet felépítésével, úgy a kettő vezetőjének státuszát sem lehet egy lapon említeni. Amíg Oszama nem volt más, mint egy nyugati műveltségű, mérnök-üzletemberből lett terroristavezér, úgy al-Bagdadi, aki magát előbb emírré, majd később kalifává nevezte ki, egyfajta vallási vezető is volt. Utóbbi titulusa miatt pedig nagyon is elképzelhető, hogy a fanatizált muszlimok egy része vissza akar majd vágni a nyugatnak, de legfőképp az USA-nak, valamint az Egyesült Államoknak az akcióban segédkezet nyújtó Oroszországnak.

Furcsa legáció 

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők parancsnoka azt állítja, hogy sikerült beépülniük al-Bagdadi bizalmi körébe, és lényegében biztonsági főnöke árulta el bosszúból a kalifát. Más, szintén nem megerősített hírforrások szerint ugyanakkor al-Bagdadi örököse maga az egykori biztonsági főnök. Ez azért is szokatlan, mert a kalifa haláláért minden más esetben őt tennék az első számú felelőssé. Jelentheti ez azonban azt is, hogy a biztonsági főnök személye valami eddig nem ismert oknál fogva szent és sérthetetlen. Az is elképzelhető, hogy maga al-Bagdadi nevezte meg híveinek őt örököséül. Ez pedig az ISIS hierarchikus rendszerében a megfellebbezhetetlenség záloga. 

S ha valóban ő az örökös, akkor nagyon is vélelmezhető, hogy „kalifája” csúfos halálát igyekszik minél rövidebb időn belül megtorolni, már csak presztízskérdésből is, hogy a benne kételkedőknek bizonyítékot szolgáltasson alkalmasságára. Ehhez pedig első kapaszkodóként elegendő lehet egy viszonylag ritka fajtájú kutya fotója. S ha az is sikerül az új vezetőnek, hogy nem csupán amerikaiakon, hanem valóban a különítmény tagjain álljon bosszút, azzal saját dicsőségének elérése mellett – járulékos nyereségként – akár az USA katonai tekintélyét is megtépázhatja. 

***

Külpolitikai elemzők véleménye szerint al-Bagdadi halálával Szíriában halálos csapást mértek az ISIS-re is. Az elkövetkezendő hónapok majd eldöntik, hogy nekik lesz-e igazuk. Ha igen, annak mindannyian örülünk. Ha viszont nem, akkor annak elképzelhetően egy belga malinois lesz az oka.