Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Hirdetés

A cikkben idézett beszéd a Fidesz 28. kongresszusán hangzott el azt követően, hogy a párt elnökeként újraválasztották Orbán Viktort. A kormányfő ehhez beszédében azt is hozzátette, hogy jelentős számú bevándorlót is hazatelepítenek majd, bárhonnan is jöjjenek. A magyar vezető egyúttal elutasította „Brüsszel és Washington liberális beavatkozását” Közép-Európában, és szavai szerint Nyugat-Európa ma „más normákkal és szabályokkal, más eszmékkel” él, mint a kontinens középső és keleti része. Brüsszelnek le kell állítania a magyar rendszer elleni állandó támadásokat, üzente Orbán, hangsúlyozva, hogy a nyugati sajtó kritikája a rendszer „illiberalizmusát” érinti. Szerinte az ún. nem kormányzati szervezetek „Soros György által finanszírozott aktivisták”, akiknek le kellene állítaniuk ezt a tevékenységet – derül ki az olasz portál cikkéből.

Az olasz hírügynökségek, így az Agenzia Nova is beszámolt szeptember 30-án arról a hírről, hogy Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét újból megválasztották a Fidesz elnökének a párt legutóbbi kongresszusán. A kormányfő 1406 szavazatot kapott a küldöttektől. Kósa Lajost a pártvezető helyettesévé választották meg a Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely helyére. Gulyás a Fidesz kormányzásának elmúlt kilenc évét Magyarország legsikeresebb korszakaként írta le, mióta visszatért a demokrácia 30 évvel ezelőtt; Szijjártó Pétert is idézi az olasz ügynökség beszámolója, amely szerint a külügyminiszter azzal vádolta a migráció melletti erőket, hogy a határokat akarják megnyitni az illegális bevándorlók számára, nyomást gyakorolva más országokra annak érdekében, hogy fogadják be azokat, és ösztönzik őket az újraelosztásukra. Szijjártó Péter a Fideszt „Európa legsikeresebb pártjának” nevezte, amelynek győzelme az idei európai parlamenti választásokon „bizalmat szerez nekünk a következő csatákban”.

A Die Presse konzervatív-liberális osztrák napilap szeptember 29-én arról írt: Magyarország jobboldali-konzervatív miniszterelnöke arra törekszik, hogy eloszlassa országa kapcsán a jogállamisággal kapcsolatos kételyeket – és az előrehozott ausztriai parlamenti választás előtt reméli, hogy Ausztria partnere lesz a Brüsszel ellen és a „keresztény szabadság” mellett folyó küzdelemben. Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint Magyarország nem tervez kilépni az Európai Unióból. „Az unió tagjai vagyunk, és továbbra is a tagjai maradunk” – idézi Orbánt a kormánypárt, a Fidesz vasárnapi pártgyűléséről az osztrák lap.

Az Il Fatto Quotidiano olasz napilap szeptember 22-én részletesen beszámolt Orbán Viktor magyar kormányfő látogatásáról Matteo Salvini Liga pártjának szövetségese, a Fratelli d’Italia rendezvényén, amelyen Giorgia Meloni pártelnök meghívására a miniszterelnök tiszteletbeli vendégként vehetett részt és szólalhatott fel. Orbán Viktort a stadionban hatalmas üdvrivalgás és taps fogadta, és a vendég fellelkesült közönsége előtt a baloldalt támadva figyelmeztette az olaszokat: „Olaszországban a kormány különválasztotta magát az emberektől. A baloldal új támadása zajlik, új vezetők és régi vezetők, például Renzi és Gentiloni érkeznek.” A tréfálkozó – Melonit a színpadon egy csokor virággal üdvözlő – Orbán több mint egy órás beszéde alatt Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt is citálta, „barátomnak” szólítva az olasz jobboldal régi vezérét, de közbevetőleg a Liga titkáráról, Salviniről is szólt akkor, amikor a migráció kérdéskörét tárgyalta hallgatóságának.

Orbán Viktor miniszterelnök látogatásával szeptember 21-én az Il Tempo napilap is foglalkozott, amely szerint Orbán beszédében leleplezte a baloldalt, azt állítva, hogy az „migránsokat importál szavazásra”. A magyar vezető szavait a közönség szakította félbe az „Avanti ragazzi di Buda” (az 1956-os forradalom kultikus olasz dalának) éneklésével. A taps közepette arról beszélt Orbán, hogy nagy megtiszteltetés számára Olaszország érdeklődése Magyarország iránt. Majd így folytatta: „Az olaszok érdeklődésének két oka van. Mindenki, aki ismeri a térképet, tudja, hogy Európában két kulcsország van: Olaszország a tengeri kapu, Magyarország pedig a szárazföldi kapu Európában.” Szavai szerint ez az, ami Magyarországot feketebáránnyá tette, és amiért hazája Brüsszelben is kezdte magára vonni a figyelmet.

A francia Le Figaro szeptember 16-i cikkében beszámolt a 7. cikk keretében zajló jogállamisági eljárás részeként tartott EU-tanácsi meghallgatásról, amelyen Magyarország visszautasította a vádakat és az Európai Unió értékeinek „súlyos megsértése” miatt indított procedúrát. Az ülés végén az európai miniszterek jelezték, hogy a magyar fél az ügyben újabb kiegészítéseket küldött a korábban eljuttatott dokumentumok mellé, és további meghallgatásokat helyeztek kilátásba. Az írás emlékeztet, hogy a 7. cikk szerinti eljárást – amely elméletileg az ország szavazati jogának felfüggesztését is eredményezheti a Tanácsban – az Európai Parlament 2018 szeptemberében indította el Orbán Viktor szuverenista Magyarországával szemben. Ezt az eljárást időközben Lengyelország ellen is megkezdték az Európai Bizottság kezdeményezésére. A francia lap szerint a Magyarország és Lengyelország ellen indított eljárások még előkészítő szakaszban vannak, és a következő szakasz, amely a tagállamok szavazati jogainak visszavonásához vezethet az európai miniszteri üléseken, a többi ország egyhangú szavazását igényli majd. Márpedig Budapest és Varsó egyértelműen bejelentette arra vonatkozó szándékát, hogy egymást fogják támogatni a szankciók elkerülése érdekében.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, azt erre a linkre kattintva érhetik el.