Fotó: MTI/EPA/AFP Pool/Jeff Pachoud
Hirdetés

Nemzetközi sajtószemle

Július 23-án a spanyol Diario Patriota portál arról számolt be, hogy Olaszország, Magyarország és Lengyelország „figyelmen kívül hagyják Franciaország és Németország utasításait”, és hogy „nem fogadják el több illegális bevándorló befogadását”. Mint írják, nemrég az Európai Unió tizennégy országa elfogadta a Macron és Angela Merkel által bevezetni kívánt „szolidaritási mechanizmust”, amelynek egyedüli célja az, hogy az európai országok több illegális bevándorlót fogadjanak be. Párizsban gyűltek össze az uniós külügyminiszterek, hogy elvi szinten megvitassák, mi történjen az illegális bevándorlókkal, akik a Földközi-tengeren keresztül menekülnek Európába. A cikk azonban emlékeztet: ez egy olyan álláspont, amelyet egyre inkább elutasít az Európai Unió több országa is, és Matteo Salvini olasz belügyminiszter volt a legkeményebb, aki szerint „Olaszország felemelte a fejét, nem engedelmeskedik az utasításoknak, nem is »társasági hölgy«”. Salvini szerint, ha Macron bevándorlókról akar tárgyalni, „jöjjön Rómába”.

Július 29-én a francia nyelvű Le Visegrád Post Orbán Viktor miniszterelnök július 27-i tusnádfürdői beszédéről számolt be, amit a lap teljes terjedelmében is közöl. A beszédhez írt rövid bevezető áttekinti Orbán eddigi tusnádfürdői szerepléseit. Ebben kiemelik, hogy 2014-ben itt vezette be a kormányfő az illiberális demokrácia fogalmát. Ezután minden évben különböző témákat fejtett ki megszólalásaiban, például beszélt a V4-ek fontosságáról, a keresztény civilizáció védelmének szükségességéről vagy a tömeges és illegális bevándorlás elleni küzdelemről, valamint a Soros-hálózatokról.

A portál most a migránstéma tudatos mérséklésére emlékeztet a magyar kormányfő beszédének elemzése kapcsán, és azt is megjegyzi, hogy úgy tűnik: az európai választások után a fontos uniós pozíciók újraelosztása „a V4-nek legfeljebb fél győzelmet jelent”, és néhány hónappal a magyarországi önkormányzati választások előtt, Orbán Viktor nem offenzív módon játszik, hanem prokrasztinál az utolsó hónapokra egyes témákat. Orbán az elkövetkező nehéz időkről is beszélt – ideértve a 2020-as globális gazdasági válságot, megerősítve ezt a korábbi felismerést.

Július 30-án a német Jüdische Allgemeine portál „Fontos jel” című cikkében arról ír, hogy a német Maccabi-csapat tagjai már alig várják a sportesemény megnyitóját – és tudatosan döntöttek úgy, hogy részt vesznek a Magyarországon megrendezésre kerülő kontinensviadalon. „A sportpályákon kívül az antiszemitizmus az európai zsidók valóságának részévé vált”, és bár hozzáteszi, hogy ez Magyarországon is megfigyelhető, Alon Meyer, a Maccabi Deutschland elnöke hozzáfűzi, hogy a budapesti Maccabi Játékok több mint 3000 résztvevőt vonzanak több mint 40 országból, amivel a háború utáni történelem legnagyobb szabású ilyen eseménye.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, amit ide kattintva érhetnek el.