Kedves polgártársam az Úrban!

Hirdetés

Természetesen jogodban áll nem beoltatni magad, és ezt a tényt még bátran híresztelheted is, nem ér téged emiatt semmiféle retorzió. Demokráciában élünk vagy mi.

Ám elgondolkozhatnál azon, hogy temiattad vannak még mindig kiürítve egyes osztályok a kórházakban, temiattad maradnak el a csípőízületi műtétek, az urológiai műtétek, a szürkehályog-műtétek úgyszintén. Miattad dolgoznak éjt nappallá téve az orvosok, a rezidensek, a nővérek és ápolók, miattad vannak talpon huszonöt- vagy még több órán keresztül, miattad nem alszanak a mentősök, miattad fuldokolnak a betegek a lélegeztetőgépeken, és igenis temiattad kerül veszélybe a családom, az unokám és mindenki.

Persze, mondhatod erre, hogy túlzok, és majd úgyis kialakul az úgynevezett nyájimmunitás, és mindenki egyszerre ugyanolyan szabad lesz, mint volt, mint voltunk a pandémia előtt. És hogy igenis ehhez neked jogod van.

Korábban írtuk

Természetes. Jelenleg még jogod van hozzá. Ám ha egyre több járvány jön, ha még rémesebb és szörnyűbb mutációk és betegségek lesznek, akkor ne adj’ Isten elérhetünk egy olyan állapothoz, hogy már nem fognak megkérdezni, akarod-e az oltást. Hogy válogathatsz is kényedre-kedvedre? Esetleg magad kéred majd, de talán már nem lesz, mert összeomlik az egészségügy, mert kifáradt mindenki és kitikkadt, mint a sivatagban víz nélkül a vándor.

Most, ebben a 2021-es pillanatban jelenleg nem kér tőled senki nagy dolgokat. Nem kérik, hogy tedd tűzbe a kezed, mint a római Mucius Scaevola, hogy bontsd le hidat magad alatt, akár Horatius Cocles. Csak egy egészen kis tűszúrást kérünk a karodba.

És nem csupán azért, hogy újra leguríthassuk a sört a kedvenc teraszon. (Pedig az se rossz…) Hanem azért, hogy ne kopjon tovább az ízület, ne romoljon a szem, ne gyulladjon be a vese. És hogy alhassanak végre az álmodók. Akik járványok nélküli világról álmodnak.