„Nincs a természetben két egymáshoz tökéletesen hasonló falevél, s így bizonyosan két ember sem lehet teljesen egyenlő.”
(Gróf Széchenyi István)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/natatravel

Mint azt bizonyára a kedves olvasó is tudja, a paradoxon egymásnak ellentmondó tények vagy események együttes megléte. Ezek általában a rendszer hiányosságait hivatottak bemutatni. S ez egy magyar szállodának tökéletesen sikerült.

***

– Ezt nem fogod elhinni! Nézd csak, mit találtam? – mutatta barátom a telefonján a szállodafoglalását.

– Na, ez szép! Ide mentek a pároddal? – kérdeztem tőle, ám ő értetlenkedve nézett rám:

– Nézd már meg jobban, ember!

És ahogy megnéztem a foglalás paramétereit, szemem-szám elállt a csodálkozástól. Illetve, hogy pontosabban fogalmazzak, először nem is attól, amit láttam, hanem hogy mindezt magyarul olvasom. S csak miután ezen meglepődtem, akkor tudatosult bennem, hogy azért olvasom magyarul, mert ez a szálloda bizony Magyarországon található.

A szállodaismertetőben ugyanis a cím és telefonszám, valamint a bejelentkezési idő után két, számomra igen furcsa adat következett:

Szivárványos zászló mellett egy felirat: LMBTQ+-barát

Alatta pedig:

Kék színű szívecske mellett egy felirat: Női tulajdonúként megadva

Ezekkel az információkkal márpedig az a gondom, hogy egyrészt nem pontosak, másrészt szexisták.

Korábban írtuk

***

Kezdjük először a pontatlansággal! Az eleje azért nem pontos, mert ahogyan Deutsch Tamástól néhány hónappal ezelőtt Szécsényben megtudtam, a fenti mozaikszó LMBTQI+, azaz „a leszbikus, meleg, biszexuális, trasznemű, queer és intszex szavak kezdőbetűiből alkotott betűszó.” 

Bevallom, hogy én, aki régebben a metroszexuálisról is azt hittem, hogy a földalattin bujálkodó embert jelent, az intszex jelentését sem ismertem. Hosszas keresgélés után végül arra jutottam, hogy az intszex az interszexuálist akarja jelenteni. Ez pedig nem más, mint „azon emberek csoportja, akik a nemi anatómiai jellegek (kromoszómák, hormonok, testfelépítés, külső és belső nemi szervek) olyan kombinációjával rendelkeznek, amelyek alapján nem sorolhatóak be anatómiailag egyértelműen a férfi-női kategóriákba. Az interszexuális állapot leggyakrabban veleszületett, de előfordul az is, hogy a nemi fejlődés későbbi fázisában alakul ki.”

A dőltbetűvel szedett fenti meghatározásokat nem én találtam ki, és nem is egy tudományos értekezésben olvastam, hanem a Háttér Társaság nevű egyesület honlapjáról másoltam be ide. Ők már csak tudják, hiszen nem akárkik. Támogatóik között megtalálható többek között az USA külügyminisztériuma, Ferencváros önkormányzata, az IKEA, a Norvég Civil Támogatási Alap, az RTL Klub és teljesen véletlenül még a Nyílt Társadalom Alapítvány is. 

Szóval a kedves nő, akinek tulajdona ez a szálloda, egyszerűen semmibe veszi az interszexuálisokat! Meg sem említi őket, tudomást sem vesz róluk, mintha bizony csak szélben lengedező ökörnyál-darabkák lennének… Nem jól van ez így. 

***

A dolog szexista volta a második, ami szemet szúrt nekem. Hát hogy meri ez a nő kiírni, hogy nő? És miért tartja fontosnak megjegyezni a leírásban, hogy a hotel női kezekben van? Akkor talán tisztább? Vagy elfogadóbb? Vagy eleve így a jó, mert a patriarchális társadalomnak még csak a szikrája sem létezik e helyt? 

És ha leírja, hogy nő, azt vajon milyen érzéssel olvassák azok a női testbe született férfiak, akik leszbikusok? 

És amúgy ki a csudát érdekel, hogy egy szálloda milyen kezekben van? Hacsak nem a sztereotípiák miatt, amik ellen elvileg az LMBTQI+ közösség is küzd. 

Mert nem voltam rest, és felkerestem a szálloda honlapját, ahonnan ezeknél sokkalta fontosabb információk derültek ki, például, hogy a szálloda gyermekbarát és kutyabarát is, utóbbi 3500 forint/nap szállásdíjjal, de ebben (is) abszolút liberálisak, mert mint írják, fajtabeli megkülönböztetést nem tesznek. Nagy öröm lehet ez a TLDVP+, azaz a Tacskó, Labrador, Dobermann, Vizsla, Puli-közösség tagjai számára. 

***

A szálloda nevét természetesen nem írom le, de még csak a régióét sem, ahol található. Sem jó, sem rossz hírverést nem akarok csapni neki ugyanis. Legyen elég annyi, hogy létezése egy csipetnyi Ámerikát csempészett trágyaszagúan heteroszexuális, bántóan keresztény magyar valóságunkba. 

Egyelőre nem tervezem, hogy hotelben szállok meg. De ha igen, csak itt teszem majd, akárhol legyen is az úti célom! Feltéve, ha a hely közben BLM-baráttá is válik! Mert erről jelenleg mélyen hallgatnak.

A kis rasszisták…