Fotó: shutterstock.com/P.S.Art-Design-Studio
Hirdetés

Az oroszlán összehívta az állatok gyűlését. Azt kérdezte tőlük, hogy melyik állat a legerősebb őutána. Először mindenki összevissza kiabált, de az állatok királya leintette őket: 

– A nyúl a legerősebb énutánam és kész! – jelentette ki.

Másnap a nyúl büszkén feszített az erdőben. Séta közben meglátta a rókát. Mögé lopózott és mikor már egészen közel állt hozzá, teljes erejéből fenékbe rúgta.

A róka felháborodottan fordult meg, azonnal elégtételt akart venni a szemtelen és elbizakodott merénylőn, de amikor meglátta a nyulat, eszébe ötlött, mit mondott tegnap az oroszlán.

Alázatos képet vágott és elsomfordált.

Másnap a nyúl ugyanezt megtette a farkassal is, és a farkas ugyanúgy reagált, mint az előző napon a róka. Csak a képe volt ijesztőbb és vérfagyasztóbb az ordítása. De amint megpillantotta a nyuszit, ő is birkává változott, nem mert elégtételt venni a farba rúgásért.

A nyúl azonban elszemtelenedett. A következő napon a medvét találta meg, és nekifutásból hatalmasat bikázott bele az óriási barna hátsóba.

A medve megfordult és széttépte a nyulat.

Mit gondolnak, hogyan történhetett meg mindez?

Hát csak úgy, hogy a medve nem volt ott a gyűlésen.

Fenti tanmese eredetijét Arkagyij Rajkin, az orosz humorista mesélte évtizedekkel ezelőtt, és a szovjet kommunista rendszer álságosságát leplezte le benne, s egyben tréfás módon tanulságot is mondott: ha sokáig azt hisszük, hogy a nyúl hordja a puskát, akkor megjárhatja a tapsifüles is, de mi magunk szintén. Mert a mesében minden szereplő mi vagyunk: a bolond oroszlán, a beszari és önsanyargató róka és farkas, valamint az igazságtevő medve. És persze az önhitt és buta nyúl szintén.

Korábban írtuk

Mindez egy újsághír kapcsán jutott az eszembe. A skót rendőrség ugyanis engedélyezte a nemi erőszakkal gyanúsított férfiak számára, hogy ők saját magukat nőként azonosítsák, így aztán az általuk elkövetett bűncselekményt nők által elkövetettként fogják rögzíteni. Miután ezt a Harry Potter-könyvek szerzője, J.K. Rowling kipellengérezte, újra bírálták őt, ahogyan már korábban is különböző szankciókkal sújtották az LMBTQ-lobbi nyomására. Többek között az HBO például a Potter-filmek huszadik évfordulójára készülő ünnepi műsorban sem szerepelteti az írónőt, még a nevét is lehagyták a közreműködők listájáról.

Az írónő mostani tiltakozásában Orwell idézte, az 1984 kitűnő íróját, mondván, az ottani diktatúrában is akadtak fantasztikusan vicces dolgok, de nyugodtan hivatkozhatott volna az orosz humoristára is. Vagy mondhatta volna egyszerűen azt, hogy a király meztelen.

A baj azonban ott van, amikor a viccért és Orwell idézéséért büntetés jár. A nagybetűs Nyugat, úgy látszik, elindult a lenini úton.

Hogy ki lesz a mesebeli igazságtevő, arról fogalmunk sincsen. De kibicként most még jót röhögünk rajtuk.