Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (szerk.)
Hirdetés

Erős a gyanúm, hogy politikai számítás van a dolog mögött – de nem a Fidesszel, hanem a szocialistákkal szemben. A DK a szocialistákhoz képest akar a legkeményebb kormányellenes pártnak mutatkozni, hogy elszívja azok szavazóit, aktivistáit, hellyel-közzel a politikusait.

Gyurcsány Ferencet 2009. április 14-én a szocialisták (a szabaddemokratákkal megegyezve) kiebrudalták a miniszterelnöki székből, és ő 2009. április 15-én megkezdte a hosszú menetelést a hatalom visszaszerzéséért. Ahhoz, hogy miniszterelnök-jelölt lehessen (akár a maga személyében, akár a felesége álarca mögött), az ellenzék vezető erejévé kell válnia.

Erre viszont csak a szocialista szavazók támogatásával van esélye. Miután békés eszközökkel nem tudta visszaszerezni a szocialista pártelnökséget, hát lerombolja a szocialista pártot, hogy az immár védtelenné vált romokat szerezze vissza abban a reményben, hogy abból újra fölépítheti a nagy baloldali erődöt, megszerezheti az összes baloldali szavazatot.

Korábban írtuk

Meggyőződésem, hogy ez a törekvése részben sikerre fog vezetni. Le fogja rombolni a szocialista pártot (nagyrészt már meg is tette), birtokba fogja venni a szocialista romokat, és onnan indít majd támadást, most már valóban a Fidesz ellen. Mindebből következik, hogy a DK-nak, de a Momentumnak sem érdeke már a 2022-es közös ellenzéki lista, ellenkezőleg: a külön lista az érdekük, közös egyéni jelöltekkel.

Megalázó feltételeket szabnak majd a többieknek, nem hagyva azok számára más lehetőséget, mint a külön indulást.

A nagy kérdés az, hogy egymással mit kezdenek.