„Most már tényleg mindjárt összedől… de jaj, nem, mégsem…”


Képernyőfotó: nepszava.hu

Annyi politikai vereséget követően, az ellenzéki pártok újra és újra bekövetkező csődjét látva új divat hódít a balliberális értelmiségi körökben, a negatív csodavárás. Naponta legalább két „szakértő” jósolja meg, hogy mivel a magyar gazdaság folyamatai tarthatatlanok, az egész most már mindjárt összedől, és maga alá temeti az egész pártstruktúrát, ellenzékestül, kormánypártostul.

Legújabban a Népszavának Gerőcs Tiborral, az MTA Világgazdasági Intézetének „tudósával” készült interjúját emészti tovább az Index egyik blogja (az intézet honlapja szerint Gerőcsnek még tudományos fokozata sincs). Mindjárt az úgynevezett lead, a felvezető első mondatai megragadják az olvasót:
Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor Magyarország teljhatalmú ura, de a rendszere bármikor összeomolhat.” (…) „A kutató elmondja: az orbáni rendszer sokkal ingatagabb, mint azt gondolnánk, és egyvalamitől függ: hogy meddig érkezik külföldről elég forrás arra, hogy fenn tudjon maradni.” (…) „A tudós azt mondja: ahogy megszűnik a rendszer külső támasza, az egész összeomlik.” 

A „tudós” egy valamivel azonban nem számol: hogy akadnak, akik a régebbi jóslataira is emlékeznek. Most vegyünk elő egyet. Gerőcs nagyívű jóslata az ÉS-ben jelent meg, hat éve, 2012 novemberében.

Már a cím is bravúros baklövés volt: „Jövőre csak rosszabb lesz”. Ami mint tudjuk, nem jött össze. Az első érdemi bekezdés így indul:
A legfrissebb gazdasági mutatók megerősítik, hogy Magyarország a tartós recesszió állapotába került, érdemi növekedést lényegében másfél éve nem tudott produkálni. Még a legoptimistább előrejelzések szerint sem fogja a nemzeti jövedelem 2014-re, vagyis az új kormány hivatalba lépéséig elérni a 2008-as szintet. Attól nagyjából 6 százalékkal marad majd el.
Magyarországon évek óta elfojtott a belső felhasználás. A háztartások egyre romló jövedelmi helyzetük miatt drasztikusan visszafogják fogyasztásukat, és aki teheti, spórol. A vállalatok részéről a beruházási aktivitás már az amortizációt sem fedezi, vagyis évek óta leálltak a nemzetgazdaság jövője szempontjából fontos fejlesztések.

Ehhez képest a magyar az egyik leggyorsabban bővülő gazdaság Európában. A nemzeti jövedelem pedig a 2008-as 194 milliárdról, 2014-re 241 milliárd dollárra nőtt. Ez a szocialista-szabad demokrata kormány tragikusan rossz gazdasági öröksége ellenére is 24 százalékos növekedés. A belső felhasználás azóta is soha nem látott mértékben bővül, a beruházási aktivitás szintén. A gazdasági előjelezéseket folyamatosan felfelé kell javítani, mert a valóság rendre felülmúlja a várakozásokat. A bérek évente két számjegyű mértékben nőnek.

Csupán egy dolog nem változott: Gerőcs Tibor és elvbarátai vágykivetítő jóslatai a magyar gazdaság összeomlásáról. Ennek persze sok jelentősége nincs. A karaván halad, a kutyák ugatnak, a választók pedig a tényeknek és a saját tapasztalataiknak hisznek.