Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/Hayk_Shalunts
Zavargások Los Angelesben George Floyd halála miatt

Valami elromlott az amerikai társadalomban, és egyre bizarrabb jelenségeket produkál hibás működése közben. Persze az is lehet, hogy Amerika mindig ilyen volt, mindössze a közösségi média terjedésével nagyobb mennyiségben és gyorsabban jutnak el hozzánk azoknak az eseményeknek a híre, amelyek idegenek az európai hétköznapoktól.

Akárhogy is legyen, a normalitással sehogy nem egyeztethető össze, hogy egy többszörösen elítélt bűnözőből nemzeti hőst faragott a média. Bár George Floyd halála valóban sajnálatos, ennek ellenére egy köztörvényes bűnözőről volt szó, aki minden jel szerint egy szabálytalanul végrehajtott rendőri intézkedés miatt halt meg.

Nem tett semmi tiszteletreméltót, mindössze drogokkal teletömve meghalt a járdán fekve. A körülmények ellenére Floydból hős lett, amerikaiak milliói pedig egyetértően nézték végig, ahogy a csőcselék boltokat fosztogatott és rendőrökre támadt.

Az átlagpolgár közönye abból a szempontból érthető, hogy a zavargások csak egy kisebb részét érintették Amerikának, a többség valóban úgy figyelte az eseményeket, mint egy életízű valóságshow-t. Különösen igaz ez annak tudatában, hogy az amerikai fogyasztók arra vannak szocializálva, hogy a televízióból csöpögnie kell a vérnek, különben nem éri meg előfizetni a kábelszolgáltatónál.

Floyd kanonizációs eljárását az amerikai politikai elit is aktívan segítik. A szó szoros értelmében szentté avatják. Halála kapcsán Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke azt mondta például egy beszédében, hogy hálát ad Floydnak, amiért az életét áldozta az igazságért. Igen, Pelosi szerint Floyd áldozatot hozott, mindannyiunkért meghalt ott, a minneapolisi járdán.

Köszönjük, George, igazán kedves volt tőled… Már csak az a kérdés, ha Floyd áldozatot hozott, akkor miért kell bíróság elé állnia a négy rendőrnek?

Korábban írtuk

Ez a vallásos áhítat azonban minden jel szerint nem maradt meg a Demokrata Párt szűk elitjének berkein belül. Egy újprotestáns szekta hívei ugyanis istentiszteleteket és kereszteléseket végeznek egy ideje George Floyd halálának helyszínén. A szekta hívei csodákról, csodás gyógyulásokról számolnak be, megható megtérésekről, illetve arról, hogy Floyd története sokakat elvezet Jézushoz.

Bármennyire is szeretnék azonban megtalálni a bibliai párhuzamokat, a fekete férfi nem hasonlítható például az evangéliumban szereplő vámoshoz vagy a házasságtörő asszonyhoz! Floydot nem bűnbánat gyakorlása közben teperte földre a rendőrség. Semmi jel nem mutat arra, hogy megbánta azt, hogy fegyveres rablást követett el, többek között egy várandós anyuka is az áldozata volt, akit saját otthonában támadott meg. Ahogy nincs okunk feltételezni azt sem, hogy azt a három, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményt megbánta volna, amelyekért szintén hosszabb-rövidebb ideig ült börtönben. Az Amerikában népszerű keresztény jellegű szekták azonban nem annyira finnyásak a részletekkel kapcsolatban, náluk simán belefér, hogy Floyd valóban feláldozta az életét.

Egy egykor eredendően vallásos társadalom bukása, a bomlás jele lehet az, ami George Floyd halála kapcsán történik Amerikában. A szabad világ első számú demokráciájában nem betiltották a kereszténységet, mint a kommunista blokk országaiban, hanem megmérgezték. A mérgezési tünetek egyikekét érdemes megemlíteni egy fekete nő versét, amelyben arra kéri az Istent, hogy segítsen neki gyűlölni a fehéreket. Igen, a keresztény Istent, a szeretet Istenét kéri arra a keresztény teológusnő, hogy segítsen gyűlölni. Az említett hölgy, Mercer Egyetem teológus professzora, Chanequa Walker-Barnes,A megviselt fekete nő imája című versében költői képek nélkül tér a tárgyra:

„Édes Istenem, kérlek segíts nekem gyűlölni a fehéreket! Vagy legalább az akaratot, hogy gyűlölni vágyjam őket! De ha mást nem, hát add, hogy ne érdekeljenek sem egyénileg, sem közösségi szinten! Nem akarok törődni félrevezetett, rasszista lelkükkel, nem akarom hinni, hogy megváltozhatnak és rasszizmusuk elmúlik.”

A vers hosszan taglalja, hogyan és miért érdemlik meg a gyűlöletet a fehérek. Kivéve azok, akik éjt nappallá téve a rasszizmus ellen dolgoznak – gyakorlatilag tehát az Antifa-csoportok kivételével a professzor asszony mindenkit szeretne gyűlölni. És ez senkiben nem keltett felháborodást Amerikában. A fajgyűlölet és az antirasszizmus helyzete éppen itt tart az Egyesült Államokban: fehéreket gyűlölni szabad, bizonyos körökben kifejezetten ajánlott.