Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Róna Péter, aki kétségkívül okos ember, miután hatalmasat bukott a politikában, most sértődötten visszament Angliába, de előtte még a következőket volt képes nyilatkozni:

„Róna alapvető véleménye szerint Szent István tűzzel-vassal bevezette ugyan a kereszténységet Magyarországon, de az erőszak nyomot hagyott a magyar lelkekben. Ez a közel ezeréves „nyom” azt jelenti, hogy a magyarok a lelkük mélyén pogányok maradtak, de elfogadtak erre egy kis keresztény mázt.”

Mondja ezt arra a népre és kultúrára, amelyben az elmúlt ezer évben olyan békében éltek egymás mellett a népek és a vallások, amilyen Európában nemigen akad.

Csak egy adalék: 1568-ban Tordán elfogadták a földrész első, vallásszabadságot kimondó törvényt, amely valóban érvényesült is, Magyarország mindvégig sokvallású maradt, ma is az.

Ezzel szemben Nyugat-Európában az 1618 és 1648 között lezajlott úgynevezett harmincéves háború során, a német területek lakosságának egyharmadának kiirtása mellett érvénybe lépett az egy állam, egy vallás elv, és hatályban is maradt egészen a huszadik századig.