Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, archív, illusztráció
Hirdetés

A Breitbart amerikai konzervatív hír- és véleményportál beszámolója szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország „erővel is megtartja déli határa védelmét”, amennyiben „Törökország beváltja azt a fenyegetését, hogy 3,6 millió embert Európába irányít”. „Senkinek nem szeretném, hogy ezt kelljen igénybe vennünk” – jelentette ki Orbán Viktor a sajtó képviselői előtt.

Orbán Viktor kijelentéséről beszámolt Amerika vezető konzervatív hírcsatornája, a Fox News is, amely emlékeztet: a 2015-ös migrációs válság tetőzésekor migránsok és menekültek százezrei érkeztek Európába a balkáni útvonalon. A migrációs hullám frontvonalában lévő Magyarország szigorú határellenőrzést vetetett be és kerítést is épített a határán.

A Münchner Merkur bajor konzervatív napilap online kiadása cikkben számol be arról, hogy a Magyarország és a Keresztényszociális Unió (CSU) közötti feszültségek közepette Bajorország korábbi miniszterelnökét, Edmund Stoibert november 7-én a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tünteti ki Orbán Viktor kormányfő Budapesten. A lap szerint a vita erről garantált még akkor is, ha az arra méltó politikusok ily módon történő elismerése rutinnak számít. A kitüntetést személyesen Orbán nyújtja át, aki számára ez „megtiszteltetés”, mivel a magyar vezető szavai szerint Stoiber a két ország politikai és gazdasági kapcsolatainak javítását szolgálta.

 „Stoiber nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország és Bajorország továbbra is szorosan együttműködjék és szoros kapcsolatokat tartson fenn” – és a CSU politikusa „mindig is figyelembe vette Európa sokszínűségét, egyenlő alapon és megértéssel kezelte a különböző történelmi fejlődésű népeket, és így végső soron hozzájárult Európa újraegyesítéséhez”.

Ha Ankara „megnyitná Európa kapuit”, migránsok százezrei árasztanák el Görögországot, a Balkánt és végül eljutnának a horvát–magyar határhoz. „Budapest érdeke, hogy ez ne történjen meg. Elegendő volt egy Röszke” – idézi az olasz Agenzia Nova Orbán Viktor szavait, aki a magyar határőrök és a migránsok között, 2015-ben a határ szerb oldalán bekövetkezett összecsapásra utalt.