Hirdetés
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Az elmúlt napokban újból kétségek merültek fel az EU vezető tisztségviselőinek józan ítélőképessége tekintetében. Átnevezve, sunnyogva, a hátsó ajtón keresztül, de végső soron ugyanolyan formában kívánják visszacsempészni az európai politika napirendjére a migránskvóták kérdését. Ugyanakkor a tagállamok vezetői közül vannak, akik nem ostoba, megvezethető bábok – az ellenfronton Orbán Viktor mellett Sebastian Kurz is megjelent, akinek markáns kiállását abból a szempontból is érdekes szemlélni, hogy odahaza a radikális baloldali Zöldekkel áll kormánykoalícióban.

Sebastian Kurz migrációellenes hozzáállása már 2015-ben, a bevándorlási válság legnagyobb hullámakor is tetten érhető volt – ekkor Ausztria külügyminisztereként emelte fel a szavát a tömeges és ellenőrizetlen befogadás ellen. 2017 óta – egy kisebb megszakítással – szövetségi kancellárként bizonyította rátermettségét az illegális migráció és a radikális iszlám elleni küzdelem terén. 

A 2019 májusában, nyilvánvalóan kormánybuktató céllal kirobbantott Ibiza-botrány, az annak kapcsán felbomló koalíció az FPÖ-vel kényszerpályára állította Kurzot. Az új választások után a fiatal politikus vezette ÖVP a tőlünk nyugatabbra igencsak szélsőséges eszmékkel házaló Zöldekkel kötött kormányszövetséget.

És ekkor kissé megtorpantunk.

Mi lesz így Kurz következetes politikájával, az európai bevándorlásellenes blokk erejével? Milyen kompromisszumokat kell majd kötnie a régi-új kancellárnak, és azok mennyire fogják befolyásolni az ő konzervatív érték- és érdekérvényesítő képességét?

Kurz erre elsőként Moria ügyében „válaszolt”. Mint ismeretes, szeptember elején leégett a görögországi Leszbosz szigetén található Moria menekülttábor – egyesek szerint a helyiek okozták a tüzet, míg mások véleménye alapján a migránsok általi gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok. A maximális kapacitásnál így is négyszer több embert szállásoló tábor nagy része elpusztult, több ezer bevándorló maradt fedél nélkül. A kancellár az ügyben jóemberkedő és az azonnali befogadás mellett kardoskodó liberálisok ellenében azt mondta: nincs szükség szimbólumpolitikára, ehelyett inkább Afrika nehéz helyzetben lévő területeinek kell nyújtani tartós pénzügyi segítséget, a külső határokat pedig meg kell védeni. Kurz rámutatott, ha Európa enged ennek a nyomásnak, ugyanabba a hibába eshet, mint 2015-ben.

Az Európai Bizottság új javaslatcsomagjában az ismét felbukkanó migránselosztási mechanizmus „kötelezően fakultatív” kvóta néven fut. Orbán Viktor úgy értékelt: hiába nevezik át a kvótát, az kvóta marad. Sebastian Kurz pedig ebbe a körbe csatlakozva elmondta, az európai elosztás ötlete megbukott, és számos ország elutasítja azt.

Korábban írtuk

A háttérben mindeközben koalíciós feszültségek borzolják a kedélyeket: több német lap arról ír, hogy viták övezik az ÖVP-Zöldek kormányszövetségen belül Kurz bevándorlásellenes nyilatkozatait és lépéseit. A Tagesschau szerint a koalíció épp feszegeti az együttműködés határait, a Spiegel pedig egyenesen szakítópróbát emleget.

A média ezen ügyre való fókuszálása korántsem meglepő – helyettese ugyanis nyíltan Kurz ellen beszél. Werner Kogler zöld alkancellár úgy nyilatkozott, ő befogadna Ausztriába olyan migránsokat, akiknek a szállása leégett a Moria menekülttáborban. Az osztrák kormányfő-helyettes szerint, ha a német kancellár, a francia elnök és a bajor miniszterelnök is be tudott fogadni menekült gyerekeket, akkor Ausztria is képes rá. Az ideológiailag az alkancellárral egy alomból jövő Alexander Van der Bellen szövetségi elnök is a leszboszi bevándorlók Ausztriában való elszállásolására szólított fel, ám Kurz kancellár köti az ebet a karóhoz. Meglátszik, ki tartja a kormányrudat nyugati szomszédunknál.

Egyelőre tehát úgy tűnik, Kurz fújja a passzátszelet az osztrák kormányon belül, és a Zöldek pusztán béna kacsának bizonyulnak. Ám nem szabad alábecsülni a mögöttük álló hálózat erejét – ha fordul a kocka, a méregzöld béklyó egy konzervatív politikus számára kifejezetten méltatlan helyzeteket eredményezhet.

Reméljük, hogy a sikerek számbavétele mellett ezeket a kérdéseket is mérlegeli a fiatal kancellár.