Fotó: ShutterStock.com/Alexandros Michailidis (archív)
Hirdetés

Köztudott, hogy Nagy-Britanniában hetek óta üresek a polcok az üzletekben, a benzinkutaknál kifogyott az üzemanyag, mindenütt hosszú sorok állnak, akadozik az ellátás, miután óriási hiány van áruszállítókból és gépkocsivezetőkből a szigetországban.

Olaf Scholz a választási győzelmét követő első nemzetközi sajtótájékoztatón egy brit újságíró azon kérdésére, hogy amennyiben ő lesz a kancellár, hajlandó lenne-e Nagy-Britanniát kisegíteni teherautó-sofőrökkel, az SPD kancellárjelöltje az alábbi választ adta:

„A munkavállalók szabad áramlása az Európai Unió sajátja, és nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy meggyőzzük a briteket, hogy ne hagyják el az uniót. Végül mégis másként döntöttek. Remélem, megoldják a problémáikat. Azt gondolom, fontos, hogy jó kapcsolat legyen az EU és az Egyesült Királyság között. De ez egy olyan probléma, amit Önöknek kell megoldaniuk. Remélem, hogy boldogulnak vele.”

Ezek után még ki is oktatta a briteket:


„Ha nem találnak elég kamionsofőrt, akkor ennek okát minden bizonnyal a munkafeltételekben kell keresni”

– tette hozzá.

Korábban írtuk

Függetlenül attól, hogy mennyi igazság van abban, amit Scholz mondott, a nemzetközi sajtóban hatalmas megütközést keltett a kancellárjelölt arrogáns válasza, az, ahogyan reagált arra, amikor segítséget kértek tőle: merev elzárkózás, kárörömmel vegyes felsőbbrendű kioktatás.

Ezzel a beköszöntőjével a szociáldemokrata kancellárjelölt felvillantott egy olyan sötét jövőt, amelyben Európa országai szolidaritás és partnerség helyett egymás ellen küzdve fényévekre távolodnak egymástól és az Európai Unió alapítóinak eredeti szándékától.