Hirdetés

A szomszédsági politika és a bővítési tárgyalások átruházása egy magyar biztosra az „az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere” Magyarország számára, idézi Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavait a szokásos pénteki, Kossuth Rádión elhangzott interjúból november 22-i beszámolójában az Agenzia Nova olasz hírügynökség. Az elmúlt tíz évben Budapestnek soha nem sikerült ekkora befolyást szereznie az Európai Unióban, és ez a szerep a következő öt évben „a legfontosabb” lesz; olyan kérdéseket érint, mint például a bevándorlás, a biztonság- és az energiapolitika, miután Várhelyi Olivér biztosként a Kaukázussal és Azerbajdzsánnal is foglalkozik majd. Orbán szerint felülkerekedtek a Várhelyi jelöltségének meghiúsítására tett belső és külső ellenzéki erőfeszítéseken, beleértve Soros Györgyöt is.

A Corrispondenza romana (CR) római székhelyű olasz katolikus hírügynökség november 15-én tájékoztató írást közölt a magyar parlament által még tavaly elfogadott „Stop Soros” törvényi szabályozásról, amely „felhatalmazza a belügyminisztert a migrációt támogató és a nemzetbiztonságot veszélyeztető NGO-k (nem kormányzati szervezetek) betiltására”. A cikk emlékeztet: a törvényt a média nevezte el így, utalva Soros Györgyre, a magyar származású amerikai milliárdosra, aki „nem kormányzati szervezeteket és a tömeges migrációt támogatja Európa iszlámmá tételéhez és keresztény identitásának megsemmisítéséhez”. A törvény lényegében előírja, hogy a bevándorlókat segítő nem kormányzati szervezeteknek 25%-os külön adót kell fizetni az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében, és a szabályozás megalkotói lehetővé kívánták tenni veszi egy NGO betiltásának lehetőségét, amennyiben a nyomozást követő vizsgálatok szerint működése veszélyezteti a nemzetbiztonságot. Ezenkívül a migrációt támogató szervezeteknek adót kell fizetniük a külföldi források, illetve kapott eszközök után, a humanitárius célokra felhasznált finanszírozás esetleges mentességével.

A frankofón Le Courrier du Vietnam beszámolója szerint a Vietnami–Magyar Baráti Társaság Hanoi városi tagozata kongresszust szervezett, hogy áttekintse és értékelje tevékenységét a szervezet előző, 3. ciklusa alatt, és hogy meghatározza a 2019–2024 közötti 4. időszak fontosabb feladatait. A társaság fő tevékenysége a saját hídszerep előmozdításának folytatása a két ország közötti gazdasági, kulturális, sport- és turisztikai kapcsolatokban, a többi közt új ágazatok fejlesztése, kulturális tevékenységek és beruházási együttműködések szervezése révén, illetve a Vietnam és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából véleménycsere megszervezésével a két nemzet tagjai között. A 2003-ban létrehozott baráti társaság nyolc fiókszervezettel és több mint 400 taggal működik több ágazatban és településen.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.