Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az olasz nyelvű Albania News Soros Györgyről ír az albán köztársasági elnök nevezetes kijelentése kapcsán. A cikk háttere, hogy számos elemző szerint albán Strache-ügy robbant ki, amely miatt egy hónapja szervezik a tüntetéseket Edi Rama szocialista miniszterelnök és környezete ellen. A politikai instabilizálódás nyomán az ellenzék bojkottálta, az államfő pedig törölte a június 30-i önkormányzati voksolást, ám azt végül az ugyancsak populistának tartott kormányfő utasítására mégis megtartották; az egyesek szerint populista-nacionalista, mások szerint szuverenista – névleg szocialista – albán elnök „szuverén sodródásával”, amiként a cikkcím is megfogalmazza, az albánok „elkerültek egy csapdát és egy olyan cselszövést, amelynek célja az ország polgári konfliktusba hozása”. Ilir Meta államfő már egyenesen „Albániát destabilizáló célokról” tett nyilatkozatokat, amelyekben sokan szuverenista árnyalatot véltek felfedezni. Albániában egyre szilárdabban van jelen az a politikai álláspont, hogy valójában az amerikai milliárdos, Soros György destabilizálja az országot.

A La Regione olasz nyelvű svájci portál arról ad hírt, hogy Soros György bejelentette a „gyűlölet elleni küzdelemről” szóló kezdeményezéseit. A beszámoló szerint „az amerikai milliárdos az antiszemita és iszlamofób gyűlöletbűncselekmények elterjedése ellen” kíván majd tevékenykedni a keletnémet tartományokban. A hír azért is érdekes, mert a volt NDK területén van mindmáig a legnagyobb ellenállás a multikulturalizmussal szemben, és ezekben az országrészekben élvez különösen magas támogatottságot a bevándorlásellenes AfD parlamenti párt. A beszámoló szerint jelenleg Németországban már ötven szervezetet támogat a Soros-alapítvány, és azt is megjegyzi, hogy 2018-ban a Nyílt Társadalom Alapítvány Budapestről Berlinbe költözött, amit akkor azzal indokolt a szervezet, hogy „politikailag egyre elnyomóbb a környezet Magyarországon”. 

A témáról a német Die Welt már ezzel a címmel számolt be: „A Soros-alapítvány elkötelezettséget fontolgat Németországban – az AfD miatt”. A lap fontosnak tartja kiemelni, hogy Soros kritikusa annak az Orbán Viktor miniszterelnöknek, „aki erőteljesebben akar eljárni a bevándorlásbarát nem kormányzati szervezetekkel szemben”.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung A visegrádi államok győzelme című cikke arról ír, a négy kelet-közép-európai ország saját sikerének tartja, hogy nem Manfred Weber vagy Frans Timmermans lehet az Európai Bizottság következő elnöke. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor még „fontos győzelemről” is beszél, és bár a cikk szerint a holland szociáldemokratát különösen ellenző Olaszországnak „nagyobb súlya van”, mint bármelyik államnak a V4-ek közül, mégis úgy tűnik, hogy a V4-ek összezárása is szerepet játszhatott a kitűzött cél elérésében. A négy kelet-közép-európai állam blokkja azért is fontos az írás szerint, mert az Európai Bizottságnak nem lehet olyan vezetője, akivel csak tovább mélyülne Európa megosztottsága.

Az írás a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.