I.
A Közép-európai Egyetem alapító okirata alapján: Az Egyetem szoros, egymást teljesen átfedő integrált képzési együttműködést folytat a fenti, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált Central European University, New York elnevezésű felsőoktatási intézménnyel, amelynek működését az oktatási miniszter 1995. január 5-én kelt 5563/94. számú határozatában engedélyezte.

Nos, nézzük ezt a határozatot. Alaposan szemügyre véve ez inkább hétköznapi levélnek tűnik, amelyben Dr. Fodor Gábor akkori művelődési és közoktatási miniszter engedélyezi a Central European University (New York) „rendszeres” magyarországi működését.




 

Az oklevelek elismerésének indoklásaképpen Fodor az akkor hatályban volt, a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX, törvény 107. és 108. §§-ra hivatkozik.

A törvény 27. fejezetében található 107. § és 108. § is a külföldi tanulmányok magyarországi elismeréséről, illetve az oklevelek honosításáról szól, nem nagyon értjük, hogy miért nem fejtette ki a miniszter, miért nem a 109. §-ra, annak is (1) bekezdésére hivatkozik, amely alapján jogszabály vagy nemzetközi egyezmény kimondhatja a felsőoktatásban szerzett oklevelek feltétlen egyenértékűségét. Az ilyen oklevél hazai felsőoktatási intézményben szerzett oklevéllel azonos jogi hatályú.

A 107. § (1) bekezdése alapján felsőoktatási intézmény az alapképzésben, illetőleg a szakirányú továbbképzésben szerzett külföldi oklevelet akkor honosíthatja, ha

a) az oklevél által tanúsított végzettségi szintet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium elismerte, és az elismert végzettségi szint a hazai felsőoktatási intézményben megszerezhető azonos oklevél által tanúsított végzettséggel egyenértékű, vagy annál magasabb;

b) az oklevél olyan szakképzettséget tanúsít, amely az eljáró felsőoktatási intézményben megszerezhető;

c) a honosítást kérő személy által teljesített tanulmányi követelmények megfelelnek vagy kiegészítő feltételek előírásával megfeleltethetők az adott szak elvégzéséhez, oklevél megszerzéséhez előírt magyarországi tanulmányi (képesítési) követelményeknek.
Az érintett rendelkezést a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény hatályon kívül helyezte, és arról nincs információ, hogy megújították volna a még Fodor által kötött megállapodást.

Fodor levele egyébként tartalmaz egy érdekes, meglehetősen szokatlan kitételt, miszerint kéri az egész engedélyezés alapjául szolgáló dokumentumok hitelesített változatát. Azaz a miniszter nem hitelesített dokumentumok alapján adata ki az engedélyt!

II.
Az Oktatási Hivatalt a Gyurcsány-kormány idején Bakonyi László vezette.
Azzal azonban nem nagyon lehetünk tisztában, hogy ő a hivatal elnöke, vagy főigazgatója, legalábbis a rendelkezésre álló dokumentumok alapján.
Az azonban biztos, hogy a 2006. szeptemberi, általa kiállított „működési engedély” megnevezésű irattal valami nem stimmel. A kedves olvasóra bízzuk annak megítélést, hogy egy pontos székhely és a felvehető hallgatók maximális létszámát 0 főben megállapító egyetem hogyan kaphatott működési engedélyt.

Az indoklás azonban még bizarrabb: A főigazgató/elnök/főnök szerint mivel a „Közép-európai egyetem” a hatályos felsőoktatási törvény szerint nem kapott működési engedélyt, ezért ő saját hatáskörében megadja azt. Ennyi. Pont.