Fotó: MTI/Fabian Heinz, archív
Hirdetés

Az Affari Italiani online újság március 30-án arról számolt be, hogy a Fratelli d`Italia párt elnöke, „az Orbán-modell importálását” hangsúlyozó Giorgia Meloni Veronában találkozott Magyarország család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával, Novák Katalinnal. Tárgyalásuk középpontjában az arról kiadott hivatalos közlemény szerint az Orbán-kormány családokkal és a születési arányszám emelésével kapcsolatos intézkedései, valamint a Fratelli d`Italia azon javaslatai álltak, amelyek Olaszország és Európa demográfiai tendenciájának megváltoztatását – azon belül a születésszám-növelés támogatásának szükségességét – emelik ki a közösségi költségvetés prioritásai között. Meloni szerint a május 26-i európai választás döntő pont lehet egy olyan Európa kialakításában, „amely az élet védelmére, a születések ösztönzésére és az oktatás szabadságára összpontosít”.

A Julie Italia nápolyi székhelyű audiovizuális műsorszolgáltató honlapja április 4-én arról közölt hírt, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter találkozót ajánlott Európa szuverenistáinak, amit meg is tartanak majd. (A találkozóra hétfőn került sor.) Az eseményen különböző okok miatt nem képviselteti magát három fontos politikus: a francia Marine Le Pen, a magyar Orbán Viktor és az osztrák Harald Vilimsky (megj. Vilimsky a Szabadságpárt EP-képviselője). Le Pen ugyanis önkormányzati választási kampányban vesz részt Dél-Franciaországban, emellett az olasz portál utal Orbánék feszült néppárti helyzetére is. Ugyancsak Salvini egyik legfrissebb, nagy hangot kiváltó belügyminiszteri intézkedése kapcsán a Secolo d’Italia olasz hírlap április 7-én arról ír, hogy a Sea Eye nevű német NGO Németország zászlaja alatt közlekedő Alan Kurdi hajója pár napja 64 illegális bevándorlót próbált sikertelenül kitenni az olaszországi Lampedusa szigeténél. A hajó ezután Málta felé vette az irányt, ahol a lap szerint a Migrant Offshore Aid Station Foundation (MOAS) nevű, Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által finanszírozott segélyállomás veszi fel a migránsokat.

A Le Courrier d`Europe centrale francia nyelvű, Közép-Európával foglalkozó internetes hírportál A Fidesz elindítja kampányát: „Európa vagy keresztény lesz vagy átadja helyét a multikulturalizmusnak” címmel április 6-án közölt cikket. A portál beszámol arról, hogy Orbán Viktor április 5-én elindította a Fidesz-kampányt a május 26-án tartandó európai választásokra, a kampány mottója a bevándorlás elleni küzdelem. A magyarok már három európai választáson vettek részt, miután Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, és eddig Orbán szerint minden alkalommal igazából csak az volt a kérdés, hogy az Európai Bizottság elnöke bal- vagy jobboldalról kerül-e ki. Ebben az évben viszont már többről van szó, ezért az idei EP-választás különbözik, és sokkal komolyabbnak tűnik, magyarázta a lap tudósítása szerint Orbán. „Európa május végén jövőt választ magának” – húzta alá kampánynyitó beszédében a magyar miniszterelnök.

A Lidové noviny prágai kiadású cseh napilap az MTI beszámolója alapján „A keresztény civilizáció a tét” – Orbán bemutatta az európai parlamenti programot címmel közli tudósítását arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bemutatta a Fidesz bevándorláskritikus programját a közelgő európai parlamenti választások előtt. Ebben a párt különösen arra szólított fel, hogy a migrációs kérdésekről szóló döntési jogot el kell venni a „brüsszeli bürokratáktól”, és vissza kell adni az egyes tagállamok nemzeti hatáskörébe – írja rövid cikkében a prágai lap.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.