Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Udvarhelyi Tessza 2014-ben
Hirdetés

„Udvarhelyi Tessza neve ismerős lehet az olvasóinknak: az önkormányzati választásokon a Józsefvárosban induló és a polgármesterséget el is nyerő »független« – valójában az ellenzéki pártok támogatását élvező – volt rádiós műsorvezető, Pikó András kampányfőnöke volt. Udvarhelyihez köthető a nagy vihart keltett személyes adatokkal való visszaélés gyanúja és az emiatt indított nyomozás, amelyet azóta megszüntettek; nem volt elegendő bizonyíték”írja a Tűzfalcsoport, amely ezúttal egy olyan szervezettel foglalkozik, aminek Udvarhelyi Tessza a társalapítója, és amelynek kuratóriumához Pikó András is csatlakozott 2018-ban.

„Jelen írásunkban feltárjuk a »civil« és »független« polgármester és kampányfőnöke mögött álló, több, Soros által támogatott szervezethez köthető közhasznú alapítvány, a Közélet Iskolája tevékenységét és kapcsolatait, illetve a magyarországi választásokkal kapcsolatos szervezkedéseiket” – fogalmaz a tényfeltáró blog.

A Közélet Iskolája „közösségi oktató és kutató központot” 2014-ben alapította Udvarhelyi Tessza, Dósa Mariann és Szabó Diana. Mindhárman A Város Mindenkiért csoportból ismerték egymást, amelynek Udvarhelyi alapítója volt. 

„A Város Mindenkié csoportról és tevékenységükről több írásunkban is beszámoltunk már, elsősorban Sebály Bernadett aktivistának Szél Bernadett ex-LMP politikushoz fűződő szoros kapcsolata kapcsán. Sebály a Közélet Iskolájának rendszeresen tart képzéseket, de erről majd később” – írja a Tűzfalcsoport.

„Manifesztójuk szerint a Közélet Iskolája célja »a demokratikus kultúra fejlesztése és a kirekesztett emberek társadalmi részvételének elősegítése«, mégpedig többek között »az állampolgári részvételhez szükséges RADIKÁLIS tudás termelésével«. Négy alaptevékenységük az oktatás, a kutatás, a stratégiai tervezés és könyvkiadás. A Közélet Iskolája, vagyis annak irodája fizikailag az Aurórában található, itt tartják legtöbb képzésüket. Abban az Aurórában, amely számos Soros-fiókszervezet részére biztosít irodát, és amelyet a józsefvárosi jegyző ideiglenesen be is záratott” – áll az írásban.

„Az Auróra biztosított teret egyébként a 2017-es józsefvárosi időközi képviselőválasztási kampánynak, amelyet szintén Udvarhelyi Tessza vezetett: itt zajlott az eredményváró és a kampányértékelő is. Az Auróra hivatalos támogatói között ott van a Nyílt Társadalom Alapítvány, partnerei között pedig ott találjuk a Szivárvány Missziót, az Alternatíva Alapítványt és a Budapest Pride-ot is. Mondanunk sem kell, kit és mit képviselnek ezek a szervezetek.”

A tényfeltáró blog szerint a Közéleti Iskolája támogatói között van a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Civil Kollégium Alapítvány és az Ökotárs Alapítvány is. Partnereik a teljesség igénye nélkül:

  • Artemisszió Alapítvány
  • Auróra
  • Civilizáció
  • Friedrich Ebert Alapítvány
  • Kettős Mérce
  • A Város Mindenkié

„Azoknak, akik olvasták már írásainkat, ismerősek lehetnek ezek a nevek, és ez nem véletlen: mind a Soros-hálózat részét képezik. És a Közélet Iskolájánál összefutnak a szálak…” – írja a Tűzfalcsoport.

A cikk folytatása – amelyben Pikó András neve is felbukkan – itt olvasható.