A washingtoni székhelyű konzervatív alapítvány, a Judicial Watch harmincoldalas friss, 2018-ban készült beszámolója alapján megállapítható, hogy az amerikai kormányzat lényegében támogatja Soros radikális baloldali programját.

Soros jelenleg százmillió dollárt nyújt gondosan szervezett formában pénzügyi támogatásként az ilyen szellemű politizáláshoz világszerte, a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) globális hálózatain keresztül. Ezt a Judicial Watch külön vizsgálati jelentése dokumentálja, benne USA-ból finanszírozott NGO-k és az OSF affiliált szervezetei közötti pénzügyi kapcsolatok taglalásával. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív

A jelentés szerint e program célja valójában nem más, mint a polgárok választása alapján egyébként legitimnek számító nemzeti kormányok destabilizálása, a nemzeti és állami határok felszámolása, a konzervatív politikusok célkeresztbe állítása, valamint állampolgári zavargások, engedetlenségi mozgalmak finanszírozása, a felsőoktatási intézmények felforgatása, menekültválságok szervezése és generálása különböző hasznokért cserébe. A különjelentés 2018. november 30-i keltezésű, s az OSF és az Egyesült Államok kormánya közötti pénzügyi és személyi kapcsolatokra is koncentrál, amit egyes releváns szereplők megnevezésével konkretizál (az OSF és az amerikai külügy összefonására alkalmas személyekről van szó).

2018-ban az OSF több mint 530 millió dollárt fordít arra, hogy Soros György agendáját globálisan népszerűsítse, elvileg a „jogállamiság megerősítése” és „a tisztességes politika előmozdítása” érdekében a különböző politikai és gazdasági rendszerekben. A valóság mást mutat a jelentés szerint, és Soros tevékenysége például az Egyesült Államokat is érinti. 

A milliárdos egy Mexikóval közös nyitott határt létrehozását segítené elő a migrációval kapcsolatos végrehajtási intézkedések elleni küzdelemmel, a faji diszharmónia előmozdítását segítő faji politikák finanszírozásával, a Black Lives Matter mozgalom finanszírozásával. De idetartozik az amerikai választási rendszer kérdése is, az „abortusz-on-demand” elv támogatása – vagyis minden amerikai nő kérhessen abortuszt a terhessége első hat hónapjában –, a kormányzati ellátórendszer átalakítása, a terrorizmusellenes intézkedések átgondolása, az amerikai kormányzat részéről szuverenitás-korlátozásként érzékelt nemzetközi-transznacionális éghajlatváltozási megállapodások támogatása, az alkotmányosan garantált fegyvertartás kérdése, stb.

A különjelentés szerint a Soros-hálózat nemcsak Amerikát alakítaná át gyökeresen, hanem aktívan törekszik arra, hogy a politikát, a gazdaságot és az egyes társadalmak szerkezetét szinte mindenhol befolyásolja, így különösen Európában (pl. Albánia, Macedónia, Románia, Magyarország) és Latin-Amerikában (Honduras, Guatemala vagy Mexikó). Mind az európai, mint a hispán-amerikai esetek kulcsfontosságúnak számítanak például a migráció mint biztonságpolitikai kérdés szempontjából.

A jelentésben a többi közt az is szerepel, hogy a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium 2009-ben 24 ezer dolláros (azaz közel 7 millió forintnak megfelelő) támogatást ítélt meg a budapesti Central European University (CEU) számára. A támogatott CEU-program befejező dátuma azonban nem szerepel a dokumentum szerint.

Az Egyesült Államok Soros-hálózatnak nyújtott kormányzati támogatásainak túlnyomó többségét azonban messze az 1989-ben alapított East-West Management Institute (EWMI) kapta. Az EWMI igazgatója, George Vickers korábban az Open Society Institute (OSI) nemzetközi műveleteinek igazgatója volt. Az EWMI az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) meghatározott projektjeit irányítja világszerte, a többi közt Azerbajdzsánban, Grúziában, Macedóniában és Albániában (az elmúlt évek macedóniai és albániai fejleményei kapcsán ismert Soros neve, de Eduard Sevardnadze elnök 2003-as megbuktatása óta jelen van Grúziában is). Az EWMI 2004 óta 72,5 millió dollárt (közel 21 milliárd forint) kapott USAID-szerződéseken keresztül. Látható, hogy Soros már régóta kiemelten kezeli a migrációs szempontból fontos balkáni, illetve kaukázusi térség több kulcsországát, és mindent megtesz a szükséges politikai változások elérése érdekében.

A jelentés azonosítja az OSF társszervezeteit, amelyek ma élvezik az Egyesült Államok kormányzati támogatását – a Soros-műveletek rendkívül kifinomultak és az egyetemeken, a jogrendszerben, a munkaerőpiaci (rekrutációs) szegmensben, az agrárium területén és a „társadalmi igazságosság” szervezeteiben, illetve számos vallási és politikai csoportosulásban öltenek testet. A kétségkívül sokoldalú OSF-hálózat kulcsfontosságú személyi állományának egy részét korábbi kormányzati (Obama-éra alatti) tisztviselők adják, akik kihasználva saját informális státuszukat, lehetővé teszik az OSF céljainak elérését az adminisztrációnál (néhány név az alábbiakban):

  • közöttük van Barack Obama előző amerikai elnök belpolitikai tanácsának igazgatója, Cecilia Muñoz, aki jelenleg az OSF egyesült államokbéli programjainak igazgatóságán irányít;
  • az OSF-elnök Patrick Gaspard, aki a belügyek igazgatója volt Obama Fehér Házában, valamint Dél-Afrikába akkreditált amerikai nagykövet is;
  • mások között szerepel még az OSF globális biztonsági igazgatója, Denis Reynolds, aki korábban különleges felügyelőügynök volt a Külügyminisztérium (State Department) diplomáciai biztonsági szolgálatánál;
  • és például az OSF vezető politikai tanácsadója, Emily Renard egykori külügyminisztériumi és Afrika-politikai tisztviselő.

A jelentés összegzése szerint az OSF által bőkezűen finanszírozott csoportok – a jelentésben jól azonosítottan – elősegítették a Hondurasból indított illegális bevándorlókaraván népszerűsítését, megszervezését, támogatva ezt a migrációt. E zömében baloldali csoportok közül számos jelentős összegeket kap az OSF-től, vagyis ez nem sokban különbözik az európai gyakorlattól, ahol a Soros-hátterű szervezetek folyamatos össztűz alatt tartják a bevándorlásellenes kormányokat, és mint néhány példa, kormányválság vagy kormánybuktatás mutatja, ezt nem eredménytelenül teszik. Mindehhez nyújt segítséget a valójában tovább élő Obama-külügy, amely ma a Soros-háló árnyék State Departmentje.