Fotó: www.parlament.hu/képernyőkép
Hirdetés

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő teljes felszólalása:

A klímaváltozás súlyosabb következményeinek elkerülése, mérséklése érdekében sorsdöntő, hogy minél előbb, minél alacsonyabb átlaghőmérsékleten kell megállítani a bolygó légkörének felmelegedését. Ezen cél elérése érdekében az áramtermelésben az atomerőművek és a megújuló energiaforrások részarányát jelentősen növelni szükséges. 

Ettől függetlenül egyes zöldszervezetek folyamatosan a Paks II. projektet támadják. Néhány nappal ezelőtt mély megdöbbenéssel olvastam egy atomenergetikai szakértő írásait (ittés itt), amelyekben arról is ír, hogy az Energiaklubot osztrák, német és több, más nemzetközi szervezet finanszírozza az atomenergia-ellenes tevékenységükben. Az Energiaklubot tavaly például az osztrák Szövetségi Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztérium is támogatta. A hivatalos éves beszámolójukbanaz osztrák minisztériumi támogatással kapcsolatban ezt írják: „Figyelemmel követjük a Paks II beruházással kapcsolatos ügyeket és azon dolgozunk, hogy Paks II-vel szemben további jogi lépéseket tudjunk meglépni.” 

Fontosnak tartom kiemelni azt is, hogy két évvel ezelőtt az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága „best practice”-nak, azaz jó gyakorlatnak, követendő példának minősítette a Paks II. projekt környezeti hatásvizsgálati eljárását, illetve szintén jó gyakorlatnak nevezte azt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is. Ettől függetlenül egyes zöldszervezetek panaszt nyújtottak be a környezetvédelmi engedélyezési eljárással kapcsolatban. Egy héttel ezelőtt miniszter úr a Gazdasági bizottság tagjainak arról számolt be, hogy az ENSZ Aarhus Megfelelési Bizottsága elutasította a Greenpeace ENERGY és társai Paks II. ügyben benyújtott ezen panaszát. 

Tisztelettel kérdezem miniszter úrtól: mit gondol és mit tud az Energiaklub osztrák minisztériumi támogatásáról, valamint mi a véleménye arról, hogy az atomellenes zöldszervezetek folyamatosan a klímabarát Paks II. Atomerőmű megépítését támadják? Köszönöm megtisztelő válaszát. 

Fotó: parlament.hu (képernyőkép)

Süli János miniszter válasza az azonnali kérdésre:

Az adott kérdésről én is az Energiaklub jelentésében olvastam, amelyből egyértelműen kiderül, hogy honnan kapja a támogatást és mi a fő célkitűzése. Ezt mindig is tudtuk. Itt, a Parlamentben is elmondtam többször, hogy a mi zöldszervezeteink nem kifejezetten zöldszervezetek, hanem atomerőmű-ellenes szervezetek. Ezt erősítette meg az Energiaklub jelentése is. Az is látható, hogy ebben az ügyben minden jogi lehetőséget szerettek volna kihasználni és ki is használtak. Hiszen előbb az Európai Bizottságnál támadták meg a Paks II. projektet. Lényeges kiemelni, hogy az Európai Bizottság mind a hat vizsgált kérdésben Magyarországnak adott igazat – fejtette ki gondolatait Süli János.

Ezt követően Ausztria az Európai Bíróságon pert indított az Európai Bizottság ellen azért, mert az végérvényesen jóváhagyta a Paks II. projektet. Ezzel párhuzamosan piaci szereplők és zöldszervezetek az ENSZ Aarhus Megfelelési Bizottsághoz fordultak, amely elutasította / be sem fogadta a Paks II. ügyében benyújtott panaszukat. 

Különös, de az atomellenes szervezetek a panaszt két évvel azután nyújtották be, hogy a Paks II. megkapta a „best practice” minősítést, ami azt bizonyítja, hogy a környezetvédelmi engedélyezés megfelelően történt. Ezen eljárással kapcsolatos közmeghallgatásokra 9 városban és 7 országban került sor. Ausztria ekkor hozzájárult a Paks II. Atomerőmű megépítéséhez, de a háttérben folyamatban vannak ezek a „támadások”, amelyekhez az osztrákok magyar partnereket is igénybe vesznek – zárta gondolatait a miniszter. 

Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő viszonválasza

A KDNP elkötelezett a globális klímavédelmi célok, a hazai ellátásbiztonság, valamint az olcsó villamosenergia-ellátás érdekében a Paks II. Atomerőmű megvalósítása mellett. Mindig is hangsúlyozzuk, és azt gondolom, hogy példaértékű az, hogy 2030-ra a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a villamosenergia-termelésünk 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen. 

A paksi telephely a jövőben – a jelenleg négy paksi blokk mellett üzemelni fog a két új, VVER-1200 típusú blokk is. Magyarország a Paks II. projekt megvalósításával a világtendenciát követi

Süli János miniszter válaszában megköszönte a kérdést és azt az egyértelmű megerősítést, hogy a Paks II. Atomerőműre szükség van. A parlamentben is többször elhangzott, hogy Magyarországnak nincs más lehetősége, mint az új atomerőmű megépítése, ha biztosítani szeretné a lakosság, valamint az ipar számára az olcsó és időjárástól független villamosenergia-ellátást. Az atomerőművek nélkül a klímavédelmi célkitűzéseket nem lehet teljesíteni. 

A Paks II. Atomerőmű megépítésével kettős cél érhető el: a magyar fenntartható fejlődés és a környezetvédelmi célok biztosítása. Németországhoz képest Magyarország 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás mellett állít elő villamos energiát. Az Európai Unióban a villamos energia jelentős részét atomerőművek állítják elő. Fontos azt is kiemelni, hogy Európában az atomerőművek 70 százalékkal több tiszta (karbonmentes) villamos energiát állítanak elő, mint a szél- és naperőművek. Mindezek alapján a miniszter úgy véli, jó úton járunk a Paks II. Atomerőmű megépítésével. 

a szerző atomenergetikai szakértő
energetika mérnök, okleveles gépészmérnök
Urántoll-díjas, az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője