Mégis beengedik a történelmi, vagyis egész Magyarországot (közkeletű, ám téves elnevezéssel: Nagy-Magyarországot) ábrázoló molinókat a magyar futballválogatott mérkőzéseire – jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség. A közlemény szerint az MLSZ egyértelmű állásfoglalást kért az UEFA-tól és annak ideológiai kommandójaként, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találó megállapítása szerint „munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókkal” dolgozó FARE-tól (Football Against Racism, azaz Labdarúgás a Rasszizus Ellen), aminek nyomán a két szervezet elismerte, hogy a történelmi haza megjelenítése vagy önmagában az Árpád-sáv nem minősül rasszizmusnak.

Hirdetés

Ez jó hír, különösen azok után, hogy tavaly nyáron a Magyarország-Németország mérkőzésen a biztonsági szolgálat emberei megpróbálták eltávolítani az Újpest-szurkolók régóta megszokott, a történelmi Magyarországot ábrázoló molinóját. A drukkerek persze ellenálltak, kisebb dulakodás támadt, ezért két szurkolót két évre kitiltottak a válogatott mérkőzéseiről. A foci és a közélet kapcsolódásaira reflektáló A pálya jobboldala podcast egy januári adásában terítékre került a téma, ennek nyomán az egyik kitiltott szurkoló, Szabó Balázs két közérdekű adatigényléssel fordult az MLSZ-hez.

Vági Márton főtitkár válaszleveleiben felidézte, hogy az UEFA és a FIFA 2010 óta 7 alkalommal indított fegyelmi eljárást a történelmi Magyarországot ábrázoló, illetve a trianoni békediktátum igazságtalan voltát demonstráló molinók miatt revizionizmus vagy rasszizmus címszóval. Az országcsonkítás elítélése nyilvánvalóan nem rasszizmus, ennek ellenére ezen eljárások mindegyikében elmarasztalták az MLSZ-t. Egy másik dokumentumban pedig azt írta az MLSZ nevében Vági Márton, hogy az UEFA a tavaly szeptemberi Magyarország-Olaszország mérkőzés után is fegyelmi eljárást indított a magyar szövetség mint rendező ellen négy témakörben, köztük újfent rasszizmusra hivatkozva.

Ugyanakkor Vági Márton azt is elismerte két válaszlevelében, hogy „egy esetben sem nevesítették külön büntetési tételként a molinó miatti fegyelmi vétséget, illetve annak büntetési mértékét”, illetve hogy „…a Nagy-Magyarország molinó használata miatt az MLSZ önállóan nevesített büntetést nem kapott.”

Megállapítható tehát, hogy a tavalyi magyar-német meccsen a molinó elvételét megkísérlő biztonsági szolgálat, illetve januári tiltó döntésével az MLSZ, hogy úgy mondjuk, túlbuzgóan preventíven intézkedett. Üdvözlendő ugyanakkor, hogy a szövetség, engedve a közvélemény kívánságának, lépett az ügyben, és világos állásfoglalást kért, aminek nyomán megváltoztatta korábbi hibás álláspontját.

Korábban írtuk