Hirdetés

A másságukat sokszor erőszakosan elfogadtatni akarók az élet több területén is igyekeznek elszigetelni magukat, hogy minél nagyobb figyelmet kapjanak. Nincs ez másképp az irodalom világában sem. Hazánkban is egyre több kiadó szegődik a genderlobbi szolgálatába, napról napra nő azoknak a könyveknek a száma, amelyekkel „érzékenyítés” címén megpróbálják normává tenni a devianciát. Moldova Júlia műfordítónak, illetve a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően idén újabb darabbal gazdagodik a hazai LMBTQ-irodalom: márciusban jelenik meg, de már előrendelhető a Vörös, fehér és királykék című alkotás.

Casey McQuiston neve Európában még kevesek számára ismerős, ami nem csoda, hiszen Amerikában is csak tavalyelőtt robbant be a köztudatba. A biszexualitását nyíltan vállaló hölgy úgy gondolta, tollat, pontosabban klaviatúrát ragad, és ír egy könyvet két emberről, akik kezdetben nem szimpatizálnak egymással, ám idővel halálosan egymásba szeretnek. Az unásig ismételt történet valószínűleg senkit nem izgatna föl, hacsak nem egy különleges szerelmi szál kibontakozásáról lenne szó. Márpedig a Vörös, fehér és királykék igazi kuriózum a hasonló témájú könyvek között, főszereplői ugyanis azonos neműek. Az amerikai elnök fia és a walesi herceg románcáról szóló fikcióval McQuiston két nagyon fontos kérdésre keresi a választ: megmentheti-e a szerelem a világot és érdemes-e vállalnunk önmagunkat? A válasz persze sejthető. 

A kiadványon szerepel a New York Times bestseller felirat, amit azt jelenti, hogy ez a mű hatalmas példányszámban kelt el a tengerentúlon. Bár itthon még gyerekcipőben jár az LMBTQ-irodalom, a Meseország mindenkié című, a meleg kisebbség igényeinek megfelelően átalakított klasszikus meséket tartalmazó kiadvány sikere után nem lenne meglepő, ha ez a könyv is jól fogyna a témára fogékonyaknak köszönhetően…

Azok közül, akik nem várták meg a magyar megjelenést, hanem angolul olvasták el a könyvet, sokan véleményezték is azt a legnagyobb hazai olvasástámogató szolgáltató weboldalán. 

Korábban írtuk

„Elég nagy tündérmese az egész, de engem egy bizonyos szintig szomorúsággal tölt el, hogy tudjuk, ilyesmi úgysem történhetne meg. (…) Tudom, hogy naiv gondolat, de én azért szeretnék olyan világban élni, ahol pl. egy herceg is nyíltan vállalhatja szexualitását, és ahol az ország vezetőjét valóban képességei és tudása szerint választják meg, és nem befolyásolja a döntést, hogy kinek mit ásnak elő a családja magánügyeiből” – írta egyikük. Másikuk megjegyezte, több olyan véleményt olvasott, hogy ez a könyv „reményt adott” az LMBTQ-ifjúságnak.

Hogy pontosan miben, az nem derült ki a hozzászólásból…