Hirdetés

„A jobb sosem jelent mindenkinek jobbat.” (Margaret Eleanor Atwood)

Fotó: shutterstock.com/maglyvi

A csöngetésre riadt. De olyan gyorsan, hogy még csak bele se szőtte az álmába, ahogyan azt rendszerint szokta. Az éles zaj ez egyszer kettévágta azt a vékony szövetet, ami az álom és az ébrenlét határán feszült. S ahogy felemelkedett a fotelből (ahova csak úgy a szemeit pihentetni csüccsent le), műszálas otthonkájának anyaga jókorát szikrázott. „Nézze meg az ember, hát olyan gyors vagyok, hogy még szikrát is csiholok itt vénségemre” – mosolygott magában, miközben a bejárati ajtó felé indul.

***

– Gabikám, te vagy az? – kérdezte, pedig tudta jól, hogy igen. Más nem lehetett.

– Igen, Annus néni – hallatszott kívülről, s mikor nyílt az ajtó, már lépett is be nagyot köszönve a nyakigláb, huszonéves fiú, mindkét kezében egy-egy telitömött szatyorral.

– Csókolom! Meghoztam a cuccot – így mondta, a cuccot. És Annus még ezen is jókat derült. Hogy a cuccot. Az ő idejében, ha valaki ilyet mondott volna, biztos huligánnak nézi. Annak a fajtának, aki azt az üvöltős zenét hallgatja, meg ragasztót szippant. 

– Kérsz egy finom kávét, Gabikám? – kérdezte, de már kapcsolta is be a gázt a kotyogó alatt, meg se várva a választ. De hát jó előre oda volt már készítve az a kotyogó, hogy pontban délután négykor (plusz-mínusz tíz perc) lefőjön a Gáborka kedvéért. 

– Hogy tetszik lenni, Annus néni? – kérdezte Gábor, s közben mobilján elküldött valakinek valahová valamilyen üzenetet, amit Annus eleinte furcsállt, de a hosszú hónapok alatt lassan megszokta. Ilyenek ezek a gyerekek. Fontos dolgaik vannak.

– Köszönöm, kisfiam, elég jól  – válaszolta – Délelőtt megnéztem az Operatív Törzset, képzeld, már egyre kevesebben halnak.

– Igen. És úgy néz ki, hétfőtől én is visszamehetek a munkahelyemre. Meg feloldják a tiltásokat. Már nagyon várom.

– Én is. Én is, kisfiam – hazudta Annus, s miközben cukrot tett a kávés csészébe, kissé oldalra fordult. Ne lássa a gyerek a szeme sarkából lefolyó könnyeket. 

Aztán észrevétlenül letörölte a könnycseppeket, majd miután odaadta a gondosan kiszámolt bolti költséget, beszélgettek még egy kicsit. Semmiségekről, igazán nem fontos dolgokról. Valóban semmiségekről. Olyanokról, amiket az ember a legjobb barátaival szokott, miközben összegyűlnek kávézni a vendéglő teraszán, vagy ultipartira odahaza, a garázsban, ahol szivarozni is lehet annak, akinek arra van gusztusa. Az ura is szerette azt a fertelmes bűzrudat. Persze odabent sose. Illetve csak sátoros ünnepeken, vagy ha a betegség ágynak döntötte. Máskülönben mindig az erkélyen vagy a barátaival pöfékelt. Ő is már tíz éve, hogy elment. Hogy hiányzik most az a füst…

– Akkor… én most megyek – állt fel hirtelen Gábor, talán azért, mert épp ideje volt, talán azért, mert valami nagyon fontos üzenetet kapott valakitől, valahonnan. 

– Menjél, kisfiam! És köszönöm szépen a segítségedet! – kísérte ki az ajtóig Annus.

– Nagyon szívesen, máskor is! Csókolom! 

 Egyikük se mondta ki, hogy ez volt az utolsó, de mindketten tudták. A tiltásoknak vége, az eddig ráérő emberek újra munkába állnak, a fiatalok élvezik a nyarat, a gyerekzsivaj ismét felhangzik a játszótereken. 

„Jól van ez így” – gondolta Annus. Hiszen ez csak egy vírus volt. Persze, hogy legyőztük. Azt a régebbit is csak sikerült tizenhárom évesen, hát ahhoz képest ez csak amolyan ostoba kis kellemetlenség volt. Mert az a régi valójában sose győzetett le. Elvonulásakor mementóként ott hagyta a nyomát Annuson, akinek sose lehetett gyereke. Hát most ez a másik vírus meghozta – ha csak három hónapra is – nemhogy a gyereket, de egyenesen az unokát Gábor személyében, aki két lépcsőházzal arrébb lakik, s akivel annak előtte két szó nem sok, annyit sem beszélt. De hát összeálltak a fiatalok, és segítettek az öregeken. Ebben a mai világban, amit mindenki szid. Pedig nem jobb, de nem is rosszabb a régebbi világoknál. 

Csak most vége. Az Operatív Törzsnek is 11 órakor. És Gábor csengetésének is 4 órakor.  Másfél évvel ezelőtt komolyan elgondolkodott azon, hogy legalább egy macska kéne. De ha egyszer az is sokáig él. Tovább, mint ő. Egész biztosan tovább. 

Buta, buta vírus… Tarthatott volna még…

Korábban írtuk