Az elmúlt években főleg a kampányokban (leginkább a 2016-os amerikai elnökválasztás idején) előtérbe került a politikai hadviselés legújabb eszközeként a szembenálló jelöltről szóló hamis hírek (fake news) elterjesztése. Nem hatalmas újdonságról van szó, csak arról, hogy a közösségi médián keresztül egyre gyorsabban terjednek el ezek a híresztelések. „Szerencsére” számtalan internetes oldal létezik, amelyik segíthet eligazodni, mely hír igaz és mely hamis: ezek az úgynevezett „fact-checking” vagyis tényellenőrző oldalak. De vajon tényleg hasznos segítséget nyújtanak? Hihetünk annak, hogy részrehajlás nélkül utánajárnak a tényeknek és az igazságnak? Bizonyára Olvasóink is tudják erre a kérdésre az egyértelmű választ: természetesen nem.

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ezek a tényellenőrző oldalak tulajdonképpen rosszabbak, mint a balliberális újságírók, akik adott esetben megírják a hamis híreket: úgy állítják be, mintha kizárólag a cáfolhatatlan tények talaján állnának, miközben a „cáfolatuk” inkább felel meg egy véleménynek, abból sem a független objektív fajtának. Természetesen ezzel leplezik a tényt, hogy saját nézeteiknek megfelelően ferdítik az igazságot és fedezik a saját embereiket. Így lehet bizonyítékok hiányában is „ellenőrizni” tényeket…

Lássunk néhány példát!

Snopes.com
Már 1994-ben létrejött a Snopes nevű oldal, ami eredetileg városi legendák kinyomozását jelölte meg küldetéseként, innen fejlődött tényellenőrző oldallá. Soros György a Snopes első támogatói között volt. Eredeti tulajdonosai a Mikkelson házaspár voltak, Barbara és David; utóbbit korábban összekeverték Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel. 

Ez az ügy megér egy apró zárójeles történetet: 2009-ben elterjedt az interneten egy meme arról, hogy a FactCheck.org nevű szintén ténycsekkoló oldal leleplezte a Snopes-ot, de előbbi ezt cáfolta, ami nem változtat a tényen, hogy két ugyanolyan fact-check oldal esett áldozatul egyszerre az internet népének. Ami még egy szintet dob a történeten, hogy az említett képen Bajnai fog kezet Sorossal, ezen keverhették össze David Mikkelsonnal.

A Snopes oldalt már többször kapták ferdítésen, illetve hazugságon, ennek ellenére a Google keresőmotorja (amiről már korábban megírtuk, hogy egyébként balra hajlik és liberális tartalmakat részesít előnyben) a találatok sorában nagyon előkelő helyre teszi az oldalt, általában az első öt között van. Hasznosak a balliberális oldalnak, ugyanis bármely online tartalomra, aminek az üzenete konzervatív vagy keresztény, egyszerűen rámondják, hogy hamis, majd erre a „független szakvéleményre” hivatkozva az egész mainstream sajtó papagáj módjára elkezdi visszhangozni ugyanezt.

A Snopes a tulajdonos bevallása szerint nem rendelkezik egy állandó eljárással a hírek vizsgálatára, annak ad hoc jellege van, mert „a hírek is különbözőek lehetnek” elmondása szerint. Annyira kell komolyan venni az oldalt, hogy az egyik vezető „tényellenőrzőjük” Kim LaCapria, aki „Vice Vixen” néven publikáló fetisiszta blogger, akinek napi rutinja saját bevallása szerint a füvezés és posztolgatás a Snopes-ra.

International Fact-Checking Network (IFCN)
A Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network, IFCN) egy tényellenőrző oldalakat magába tömörítő ernyőszervezet, amely a Poynter Intézet égisze alatt működik. Ez az intézet a már említett liberális ideológiával beoltott Google és baloldali milliárdosok alapítványainak pénzéből működik, így Bill Gates és Soros György is jelentős összeggel támogatja a minden bizonnyal „független objektív” szervezetet. A támogatók között van az eBay alapítójának alapítványa is, az Omiydar Hálózat, amelynek számos közös projektje van a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal és a szintén Soros által finanszírozott Tides Alapítványon keresztül is támogat kezdeményezéseket. Láthatjuk, hogy ez egy hatalmas összefüggő hálózat, bár ezt kínosan igyekeznek leplezni. Mindezek után nem meglepő, hogy az IFCN „függetlenül” kijelentette a Snopes oldalról, hogy csodálatosan objektív tényellenőrző munkát végeznek.

Az IFCN különböző továbbképzéseket is tart újságíróknak, amelyek nagyjából olyanok, mint a jogászoknak is tartott érzékenyítő képzések. A Breitbart és a Fox News (mindkettő konzervatív, ha már a tények függetlenségének vizsgálatánál tartunk) számolt be arról, hogy egy ilyen kurzuson a riportereknek azt javasolták, amikor iszlamista terrortámadásokról számolnak be, helyezzék „megfelelő kontextusba” az áldozatok számát, hasonlítsák össze azzal, évente hányan halnak meg maláriában, AIDS-ben és különböző betegségekben. Ennyi erővel hasonlítsák össze az almát a körtével…

2016 decemberében (az amerikai elnökválasztás után, amely Trump győzelmét hozta a liberálisok nagy fájdalmára) a Facebook bejelentette, hogy partnerségre lép az IFCN szervezettel annak érdekében, hogy a közösségi oldalra posztolt hírek tényszerűségét ellenőrizzék. Ezzel gyakorlatilag szívességet tettek a baloldalnak, hiszen ezek után bármilyen konzervatív, jobboldali tartalmaz cenzúrázhat az egyébként is balliberális irányelvekkel rendelkező techóriás. Ennyi erővel a gondolatrendőrséget is be lehetne vezetni; bár George Orwell 1984 című könyve (amely egyébiránt 1948-ban íródott) csak egy irodalmi mű, egyre inkább úgy látszik, hogy a liberálisok útmutatónak tekintik azt.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg, azt erre a linkre kattintva érhetik el.