„Az igazi szabadság nem más, mint annak belátása, hogy nem vagyunk szabadok.” (Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok)

Miközben hazánk határai felé éppen hetvenezres migránstömeg tart, honi közszereplőink silányabbjai pedig még mindig a Sargentini-jelentést tapsolják piros tenyérrel, Nyugat-Európa szélére szépen, alattomosan, ámde annál kézzelfoghatóbban leereszkedett a Vasbugyogó.

Fotó: MTI/EPA, szerk.

Játék – határokkal

Ennek a bizonyos Vasbugyogónak én adtam ezt a kétségkívül vulgáris, ámde annál plasztikusabb nevet, mégpedig Merkel asszony azon ruhadarabját alapul véve, mely fehérnemű mostanában mintha mégis tele lenni látszana a migránsoktól való félelem okán. Ez a bugyogó nem máshová, mint Ausztria és Bajorország tartomány közé szállott alá. Angela Merkel ugyanis meghosszabbította a két ország közti szabad átvonulás schengeni kötelezettségének hatályon kívül helyezését. Egyszóval a mi vasfüggönyünkhöz hasonlatos, ám annál jóval alattomosabb határzárat léptetett életbe, egészen pontosan 2018. november 12-től 2019. május 11-ig. 

Azaz hogy az egyik legfontosabb uniós vívmányt taposta el a kancellár asszony, ráadásul pontosan ő, a Willkommenskultur kizárólagos európai termékforgalmazója. Na, de nem is akárhogyan! Sietve közölte a hőbörgőkkel, hogy ez nem ám az eddigi határzár meghosszabbítása! Nem bizony! Hanem egy olyan, teljesen új intézkedés, amelyhez nem kell az EU jóváhagyása. Közérthetőbben: belügyi hatály alá vont egy olyan intézkedést, melyről évek óta azt harsogta Magyarország okán, hogy uniós közügy.

A Berlini Vénusz persze meg is indokolta a döntést. Mégpedig egész unortodox módon. Konkrét számadatokkal. S a számok mögött ez egyszer – csodák csodájára – nem okleveles bányamérnökök, kiváló sebészek, vagy félig szétlőtt, menekülő családok álltak. Hanem… nos… migránsok. Ezek szerint idén augusztusig e határszakaszon 3318 embertől tagadták meg a belépést, és 7464 illegális határátlépést regisztráltak. Szóval hogy ez indokolja a zárlat fenntartását.

Tehát az ominózus határsávban, ahol 2015 szeptemberében állították vissza a határellenőrzést, a németek képtelenek voltak féken tartani annyi migránst, amennyi tizedrésze a hazánkat ostromló horda méretének. Tették mindezt úgy, hogy a fenti számok ismeretében határvédelmük csupán 30,7 százalékos hatékonysággal működik.

Valaki hazudik

Ebben az esetben aztán tételesen nem igaz az az állítás, hogy „valaki hazudik”. Inkább valami olyasféle nyelvi anomáliát kéne ide illeszteni, miszerint aki igazat mond, az hazudik. Legalábbis a nagyon demokratikus nyugat demokráciafelfogása szerint. Alig telt el néhány hét azóta a meglehetősen otromba és bárdolatlan merkeli kijelentés óta, miszerint a baj azért következett be, mert Orbán Viktor nem védte kellő hatékonysággal a schengeni határokat. Tehát nem a behívó Merkel, illetve az Európába való beutaztatást megkönnyítő Soros-szervezetek az okai a migrációs válságnak. Hanem Orbán Viktor. Világos.

Ez a fajta hónaljszagú impertinencia még a középkori német császárokat, római pápákat, vagy osztrák főhercegeket sem jellemezte. Ők hazugságaikban csupán odáig mentek, hogy nagy garral megígérték a segítséget az oszmán hordával szemben, aztán maradtak odahaza, és remélték, hogy helyettük mi vérzünk el. Annak ellenére, hogy egyes vélekedések szerint a török császár egyfajta alkura is képes lett volna, miszerint hazánkat nem szállja meg, csupán szabad átvonulást kér.

Ezzel szemben itt van ez az egykori keletnémet fizikus, akiről valamiért Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című drámája jut az eszembe, talán nem teljesen jogtalanul. Mert vagy ő nincs ép elméje birtokában, és akkor én látom világosan a dolgokat, vagy fordítva. De mindenképpen ildomos lenne, ha őt és engem, vagy talán inkább őket és minket jó vastag kerítés választana el egymástól.

Na, nem a migránsok miatt. Hanem azért, mert van ám az invazív honfoglalóknál egy sokkalta veszélyesebb embertípus is. Az, aki melldöngetve, őshonos európaiságát lépten-nyomon kihangsúlyozva tiporja sárba az igazi, a valódi európai értékeket.

S csak találgatni tudok, mi jöhet ezután? Teszem azt, ez a bizonyos hetvenezres horda megpróbálja áttörni a déli határzárunkat. A nyugat pedig… majd Facebook Live-ok formájában „támogat minket”. Valami ilyesféle üzenettel:

„Tartsatok ki! Segítünk!”

***

Mi pedig üzenjük mindenkinek, aki nem a törvényes határainkon kíván országunkba jutni, hogy Európa szabad! És amennyiben rajtunk múlik, az is marad! Azt pedig már megszoktuk az elmúlt évszázadok során, hogy ebbéli fáradozásainkban csak magunkra, s néhány – európai léptékben mérve – maroknyi szövetségesünkre számíthatunk.

Az a Vasbugyogó meg maradjon csak ott, ahol van! Mert az is igaz, hogy aki kívül van, az nekünk nem kell. De ugyanennyire nincs szükségünk azok hozzánk toloncolására sem, aki már belülre furakodtak.