Fotó: shutterstock.com/Lukasz Stefanski
Hirdetés

Hiába a demokratikusan elfogadott jogrendszerünk, biztosítva a véleménynyilvánítás szabadságát, a közösségi média ennek ellenére törvények felett állóként viselkedik és önkényesen jár el a nemzeti, konzervatív felhasználókkal szemben. 

Nem gondoltuk volna, hogy képesek lesznek még ezt is felülmúlni. Tévedtünk. Az évek óta tapasztalható kettősmérce, amit rendre alkalmaznak a feljelentgetős, rossz időket idéző módszerükkel, a „független” tényellenőreikkel és a mindent átitató tolerancia-diktátumaikkal, csak a kezdet volt. Az orosz-ukrán háború ürügyén sajnos sikerült magasabb szintre emelniük a részrehajlást. 

Általános elveivel ellentétben ugyanis a Meta mostantól megengedi, hogy Putyin megölésére buzdítson valaki a Facebookon és az Instagramon. A cég szóvivője azt írta, lehetővé tették a politikai véleménynyilvánítás egyes olyan formáit, amelyek egyébként sértik szabályaikat, például az olyan gyűlöletbeszédet, mint a „Halál az orosz megszállókra!”. Már nem is leplezik, sőt büszkén, széplelkűségük talmi bizonyítékaként hirdetik a gyalázatot: vannak „egyenlőbbek az egyenlők között„. Azt mondják, meg kell érteni azokat, akik gyilkosságra buzdítanak, nem is járhat nekik a szokásos tiltás ezért. Sokunkat meg továbbra is a semmiért, akár 30 napra, fellebbezés és jogerő nélkül korlátoznak a közösségi felületeken a haladár világcsendőrök. 

Persze más halálát kívánni is csak akkor szabad, ha az a „megfelelő” személyre irányul. Nevezetesen csak Putyin és Lukasenka dehumanizálható, ők a kivégzésre ajánlott kegyvesztettek a Metaverzumban. Hát nem a legmélyebb emberség ez a szociális médiától? Mindenre is gondolnak, hogy a világ népeit megmentsék önmaguktól és attól a fránya szabad akaratuktól. Demokráciaexportként ezt a jóságot a valóságban is megtapasztalhatták egyes országok. Azóta is szenvednek tőle. 

Korábban írtuk

Ne legyen illúziónk, hiába is magyaráznánk a Meta vezetőinek, hogy nemcsak a háború nem megoldás, de az sem, ha önvédelemre és felindultságra hivatkozva különbséget tesznek gyilkosságra buzdítások között. Nem értenék. 

A bosszú támogatása és a szirupos szépelgés helyett rá kellene lépniük végre a szeretet ösvényére. Ja, hogy az túl szűk nekik? Mindenkinek az. 

Legyen béke! Virtuálisan is!