Hirdetés

Idén lesz tíz éve, hogy a parlament elfogadta a Városliget-törvényt. Az évforduló kapcsán Baán Lászlóval, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosával, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójával a politikai térből mára eltűnt Liget-vitáról, különleges csillagállásról, a művészeti kánonba nem terelhető magányos géniuszokról beszélgettünk, és persze arról, elstartolhat-e 2024-ben az Új Nemzeti Galéria építése.


További témáinkból:

Kényszeres megfelelés
Nem telik el hét anélkül, hogy a hazai balliberális politikusok ne tennének újabb erőfeszítést a külföldi érdekeknek való megfelelésre. Jó példa erre a Demokratikus Koalíció árnyékkormányának londoni látogatása, amely nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet. A múlt héten újból fény derült arra is, hogy az ellenzéki médiát külföldi érdekek irányítják.


Gyógyszer, ami van is meg nincs is
A jelek szerint a gyógyszergyártást is megüti az ellátási láncok Ázsiából induló akadozása, ugyanakkor egyes készítmények hiánya többnyire nem jelenti azt, hogy ne volna az adott hatóanyagból a patikákban.


Horthy zsidómentő is volt
Horthy Miklós 1944 nyarán nem a kitalált csendőrpuccs megelőzésére rendelte Budapestre az esztergomi páncéloshadosztályt, hanem azért, hogy ezzel a fedősztorival legyen elég fegyveres erő a deportálások leállítására és a budapesti zsidóság megmentésére – mondta a Demokratának Veszprémy László Bernát történész.


Küszöbön az egyházszakadás
2026 márciusától a német katolikus egyházban hivatalosan is megáldhatják a homoszexuális párokat, illetve az elvált emberek új házasságát. Napirenden van a nők pappá szentelése és egy új, az egyház eddigi hagyományaitól eltérő döntéshozatali mechanizmus bevezetése is, világiak részvételével. Róma azonban nem nézi jó szemmel, hogy a német zsinati út szembemegy az egyház alapvető tanításaival.


Kritikus vakcinák
Még nem tömeges jelenség, de Magyarországon is felütötte fejét az oltásellenesség a kisgyermekes szülők körében. Az oltások káros hatásait hangoztatók védtelenül hagynák gyermekeiket olyan fertőzésekkel szemben, amelyek akár halált is okozhatnak. A közel évtizede feltámadt oltásellenes mozgalmak számlájára írhatóan Európában már pusztítani kezdtek a megelőzhető gyermekbetegségek.


A törökverő oroszlán vára
Három éven át tartó felújítási munkálatok végeztével újra megnyitotta kapuit a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló fejlesztésnek köszönhetően Mátyás hadvezérének egykori otthona interaktív kiállítással és korszerű rendezvényteremmel bővült.

Korábban írtuk